Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Nový systém parkovania v Trenčíne vstúpi do platnosti v marci

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Kľúčovou zmenou VZN je, že rezidenti z hraničných pásiem budú môcť na jednu parkovaciu kartu parkovať v oboch susedných pásmach.


Trenčín 21. februára (TASR) – Nový systém parkovania v meste Trenčín vstúpi do platnosti plošne vo všetkých parkovacích zónach 15. marca aj s niektorými zmenami, ktoré by mali vylepšiť podmienky parkovania pre obyvateľov mesta. Poslanci mestského zastupiteľstva na dnešnom mimoriadnom zasadnutí schválili všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa mení a dopĺňa minuloročné VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta.

O zmene VZN rozhodovali poslanci už 9. februára, vtedy ho neschválili. Podľa primátora Richarda Rybníčka tak poslanci odmietli vylepšenie podmienok parkovania pre obyvateľov mesta. Poslanec Vladimír Poruban vtedy argumentoval, že mesto ešte nie je pripravené na takúto radikálnu zmenu, spolu so skupinou poslancov navrhol, aby sa nový systém parkovania najskôr odskúšal v dvoch pásmach v centre mesta (A a B) a až následne sa zaviedol pre celé mesto. Rovnakú zmenu VZN navrhol aj na dnešnom zasadnutí, poslanci ju neschválili.

Poruban vníma schválenie celoplošného spustenia novej parkovacej politiky ako veľký krok do neznáma. Vyjadril tiež pochybnosť, že sa stihnú do 15. marca vyznačiť všetky parkovacie miesta najmä v trenčianskej časti Západ. „Dúfame, že to dopadne dobre, ale stále sme toho názoru, že lepšie by bolo, keby to prebehlo postupne. Tým, žeby pomalšie spustenie malo väčšiu podporu aj v zastupiteľstve, bola by lepšia spolupráca poslancov na odstraňovaní nedostatkov, ktoré sa určite vyskytnú,“ uviedol Poruban.

Kľúčovou zmenou VZN je, že rezidenti z hraničných pásiem budú môcť na jednu parkovaciu kartu parkovať v oboch susedných pásmach. Zmena VZN tiež riešila používanie kariet, parkovanie vo vnútroblokoch a ďalšie detaily, ktoré by obyvateľom pomohli. Zmena VZN rovnako umožňuje zakúpiť si rezidentskú parkovaciu kartu aj cudzincom s trvalým pobytom v Trenčíne, čo podľa pôvodného VZN nebolo možné.

Zároveň v záujme zabezpečenia pružnosti označovania parkovísk poslanci schválili, že dlhodobé i prienikové parkoviská budú vymedzené len v prevádzkovom poriadku, nie samotnom VZN, čo umožní v budúcnosti reagovať na situáciu v statickej doprave bez potreby meniť VZN.

Rybníček vyjadril spokojnosť, že poslanci zmenu VZN schválili, prinesie podľa neho niekoľko vylepšení pre obyvateľov Trenčína. Primátor je presvedčený, že spoločnosť, ktorá vodorovné dopravné značenie parkovacích miest robí, stihne do 15. marca v rámci reklamácie domaľovať 198 parkovacích miest a vyznačiť posledných asi 300 parkovacích mieste v Trenčíne. „Dostali sme jednoznačný prísľub, že ak sa nestane niečo zásadné s počasím, tak do 15. marca to jednoznačne zvládnu. Ak Boh dá, na spustenie parkovacej politiky budeme pripravení na 95 percent,“ doplnil Rybníček.

Ako dodal, poslancom Porubanom navrhované spustenie iba dvoch zón v centre mesta by bolo ublížením obyvateľom súčasnej zóny C s ulicami Soblahovská, 28. októbra, Legionárska. „To už skôr má logiku, keby mi niekto povedal, aby sme posunuli celú parkovaciu politiku. Ale spustiť iba centrum mesta, to logiku nemá,“ skonštatoval trenčiansky primátor.