Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nový žilinský kamerový systém bude mať v centre mesta 45 kamier

Primátor Žiliny Igor Choma Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vďaka modernému systému by sa mala bezpečnosť v meste zvýšiť.

Žilina 28. septembra (TASR) – Mesto Žilina ukončilo verejnú súťaž na dodávateľa kamerového systému. Bezpečnostná situácia by sa mala v širšom centre mesta zlepšiť vďaka 45 kamerám. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Súčasný kamerový systém je podľa neho absolútne nevyhovujúci. „Máme tu len osem funkčných kamier, ktoré fungujú s veľkými problémami. Ale v každom prípade prinášajú úžitok. Projekt počíta s kamerami, ktoré budú osadené na všetkých dôležitých miestach. Aby zachytávali čo najväčšie miesta, najfrekventovanejšie miesta a miesta, kde najviac dochádza k incidentom,“ skonštatoval Choma.

Do verejnej súťaže na dodávateľa Kamerového systému mesta Žilina sa prihlásilo 11 uchádzačov, pričom konečná cena sa prostredníctvom elektronickej aukcie upravila z 228.000 eur na 113.953,56 eura. „Očakávam zásadným spôsobom zlepšenie bezpečnostnej situácie v meste. Myslím si, že občania sa naozaj budú cítiť komfortnejšie, keď budú vedieť, že na nich niekto dohliada. Zatiaľ hovoríme o širšom centre mesta. Samozrejme, že v pláne je rozširovanie kamerového systému aj na sídliská. Sme si vedomí toho, že práve na sídliskách sa dejú veci, ktoré by sa diať nemali,“ uzatvoril žilinský primátor.