Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

Nových starostov volia dnes v štyroch obciach Žilinského kraja

Ovčiarsko je bez riadne zvoleného starostu od februárového referenda.

Žilina 27. októbra (TASR) – V Žilinskom kraji sa dnes uskutočňujú nové voľby starostov v štyroch obciach. Prví voliči vstúpili do volebných miestností v oravskom Babíne, Ovčiarsku pri Žiline, turčianskej Ivančinej a Petroviciach pri Bytči podľa informácií zástupcov volebných komisií už krátko po siedmej ráno.

Ovčiarsko je bez riadne zvoleného starostu od februárového referenda. Na uvoľnenú pozíciu po odvolanom Štefanovi Debnárovi kandidujú dve ženy. Celkom 436 oprávnených voličov si môže vybrať medzi strojnou zámočníčkou Máriou Hudecovou (SNS) a zastupujúcou starostkou Darinou Ninisovou (SZS).

Od februára je bez riadne zvoleného starostu aj maličká obec Ivančiná v turčianskoteplickom okrese s 80 oprávnenými voličmi. Rastislav Kraus sa svojho mandátu vzdal z osobných dôvodov. Odvtedy ho zastupuje Róbert Kleskeň (Smer-SD), ktorý je zároveň jediným kandidátom na uvoľnené starostovské kreslo.

V Babíne v hornooravskom okrese Námestovo sa o post starostu a priazeň 1014 oprávnených voličov uchádzajú v aprílovom referende z neho odvolaný psychológ Peter Laťák (NaS), elektroinštalatér Milan Matys (Smer-SD) a súčasná zastupujúca starostka Terézia Vlžáková (KDH).

Troch kandidátov majú aj v Petroviciach pri Bytči, kde sa musia vyrovnať s úmrtím starostu Matúša Bryndziara. Záujem nahradiť ho prejavili a o hlasy 1207 voličov dnes súperia privátny bankár Ondrej Bryndziar (SNS), súkromný podnikateľ Anton Pláňavský (Smer-SD) a reprezentantka poisťovne Marta Prívarová Čujdíková (SDKÚ-DS).