Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Novým predsedom BBSK sa stal Ján Lunter

Na snímke predseda BBSK Ján Lunter. Foto: TASR/Branislav Račko

Ján Lunter sa vo funkcii predsedu BBSK chce zasadzovať za viac práce do kraja, využitie turizmu a zavedenie integrovaného dopravného systému.

Banská Bystrica/Bratislava 5. novembra (TASR) - Novým predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa stal nezávislý kandidát Ján Lunter, ktorý od občanov získal 99.169 hlasov, teda 48,53 percenta. Porazil tak doterajšieho predsedu Mariana Kotlebu.

Ján Lunter sa narodil 15. júla 1951 v Telgárte okres Brezno. Študoval technickú kybernetiku na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes Slovenskej technickej univerzite - STU) v Bratislave. Pracoval v podnikoch Chemosvit, Stavoprojekt a Hydrokonzult. Založil rodinnú potravinársku firmu Alfa-Bio, ktorej je konateľom.

Spolu s kandidátmi na post predsedu BBSK Martinom Klusom a Stanislavom Mičevom sa dohodli, že do konečných bojov proti súčasnému županovi Marianovi Kotlebovi zasiahne ten z nich, ktorý bude mať najväčšiu šancu.

Na základe prieskumov sa 3. októbra 2017 rozhodol vzdať svojej kandidatúry a podporiť kandidáta Jána Luntera kandidát Martin Klus. Kandidát na post predsedu BBSK Viliam Baňák sa v prospech Luntera vzdal 4. októbra a 6. októbra 2017 tiež Stanislav Mičev.

Koncom augusta 2017 Jána Luntera nečakane podporila strana Smer-SD. Neskôr získal aj podporu strán Most-Híd, Progresívne Slovensko a Šanca.

Ján Lunter sa vo funkcii predsedu BBSK chce zasadzovať za viac práce do kraja, využitie turizmu a zavedenie integrovaného dopravného systému.