Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Novým predsedom BSK sa stal Juraj Droba

Na snímke kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (vpravo) reaguje na zverejnené neoficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov Štatistickým úradom SR 5. novembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Získal 20,42 percenta hlasov, čo znamená, že ho podporilo 36.864 voličov.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Vo voľbách predsedu v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) rozhodli voliči o víťazstve kandidáta pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) Juraja Drobu, ktorý získal 20,42 percenta hlasov, čo znamená, že ho podporilo 36.864 voličov.

Profil Juraja Drobu


Juraj Droba sa narodil 25. mája 1971 v Bratislave. Vyštudoval  učiteľstvo na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave, MBA na University of Pittsburgh a politické vedy na George Washington University v Spojených štátoch amerických (USA). Vzdelával sa aj na Georgetown University a Rijksuniversiteit Gent v Belgicku.

Pred vstupom do politiky šesť rokov pracoval ako riaditeľ divízie vonkajších vzťahov spoločnosti T-Mobile a riadil niekoľko vlastných firiem.

Politik je jedným zo šiestich zakladateľov strany Sloboda a Solidarita (SaS). Po parlamentných voľbách v roku 2010 sa stal poslancom Národnej rady SR (NR SR) za stranu SaS. Poslancom NR SR sa stal aj po predčasných voľbách do NR SR v roku 2012. Juraj Droba zo SaS odišiel v apríli 2013, v júni toho istého roku vstúpil do strany NOVA, kde pôsobil v Liberálnej frakcii. V auguste 2014  sa rozhodol, že sa do SaS nevráti. V januári 2015 sa opätovne vrátil k SaS, umožnil tak vznik ich poslaneckého klubu. Členom strany sa však nestal.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014 kandidoval na poslanca na piatom mieste za koalíciu strán NOVA, KDS a OKS. Vyše 15 rokov politik podporuje nepočujúcich a štvrtý rok je ambasádorom nepočujúcich športovcov.

Prioritou Juraja Drobu ako predsedu BSK je dosiahnuť to, aby župa vynikala v transparentnosti, hospodárnosti a komunikácii s občanmi. Zároveň presadzuje nulovú toleranciu ku korupcii.