Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Novým veliteľom vrtuľníkového krídla bude Ladislav Malák

Ladislav Malák Foto: TASR/Milan Kapusta

Nový veliteľ vrtuľníkového krídla Ladislav Malák zdôraznil, že jeho cieľom je nadviazať na smerovanie, ktoré bolo vytýčené v predchádzajúcom období.

Prešov 14.septembra (TASR) – Novým veliteľom Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove bude podplukovník Ladislav Malák. Ten vo funkcii vystrieda doterajšieho veliteľa Miroslava Korbu, ktorý bude zastávať post veliteľa Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

Korba dnes po slávnostnom nástupe pri príležitosti výmeny veliteľov v Prešove pre médiá uviedol, že na vrtuľníkovej základni strávil takmer 20 rokov profesionálnej kariéry, pričom posledných sedem rokov velil vrtuľníkovému krídlu.

"Sú tu ľudia, ktorých dobre poznám a na ktorých som veľmi hrdý. V takomto kolektíve sa pracuje dobre, lebo sú to profesionáli a vedia čo majú robiť. Z tohto pohľadu je teda ten odchod ťažší. Na druhej strane nová pozícia je pre mňa výzvou," uviedol Korba.

Nový veliteľ vrtuľníkového krídla zdôraznil, že jeho cieľom je nadviazať na smerovanie, ktoré bolo vytýčené v predchádzajúcom období.

"Tak, aby sme udržali posádky vrtuľníkov pre použitie v zahraničí pod vedením NATO a Európskej únie a samozrejme sa zamerali na pomoc obyvateľstvu pri krízových situáciách, ako povodne, hasenie požiarov a podobne," uviedol veliteľ krídla.

Malák má 44 rokov a je absolventom Vysokej vojenskej leteckej školy v Košiciach. Počas svojej kariéry vykonával funkciu pilota, kapitána vrtuľníka, veliteľa roja, letky či inšpektora bezpečnosti letov. V rámci plnenia medzinárodných úloh bol štyrikrát vyslaný na plnenie úloh mimo republiku. Na vrtuľníkoch Mi-2 a Mi-17 nalietal 2800 letových hodín.

Obaja velitelia ako aj viacerí hostia, ktorí sa dnes zúčastnili na slávnostnom nástupe vyjadrili spokojnosť s tým, že sa nerealizovali plány, ktoré počítali s presunom letky z Prešova na iné miesto.

Hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková dnes informovala, že súčasné vedenie rezortu sa so záverom svojich predchodcov ohľadne uzavretia leteckej základne Prešov nestotožnilo.

"Minister obrany Martin Glváč sa už niekoľkokrát vyjadril, že je naklonený myšlienke ponechať v Prešove vrtuľníkovú základňu a je za jej zachovanie," uvádza hovorkyňa. Dodala, že o budúcnosti nášho vrtuľníkového letectva, vrátane dislokovania vrtuľníkov, rozhodne expertíza. Tá má nadväzovať na závery Bielej knihy o obrane SR, ktorej aktualizácia je vo finálnej fáze.

Korba si myslí, že argumentov na to, aby vrtuľníkové krídlo zostalo v Prešove, je viac. Základňa tu má vybudované zázemie pre ľudí i techniku, ktoré by sa v prípade sťahovania muselo vytvárať niekde inde.

Ďalším faktorom je aj to, že technika bola k dispozícii v prípade krízových situácií a bol kratší dolet na miesto katastrov. V neposlednom rade prevažná väčšina personálu je z Prešova a okolia.