Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V bojnickej nemocnici situáciu so sestrami podľa vedenia nepodceňujú

Na snímke zdravotné sestry a zdravotný brat pred budovou Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, 12. januára 2016. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra.


Bojnice 14. januára (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach v danej chvíli vyvíja maximálne úsilie pre zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti aj po 1. februári. Uviedol to dnes vo svojom aktuálnom stanovisku v súvislosti s brífingom sestier a pôrodných asistentiek z 12. januára Ivan Gašparovič, ktorý je poverený riadením nemocnice.

"Vedenie nemocnice nepodceňuje situáciu so sestrami a kontinuálne ju s nimi v súčinnosti s Trenčianskym samosprávnym krajom (TSK) rieši a verí, že situáciu sa podarí vyriešiť k spokojnosti pacientov, sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov," uviedol ďalej Gašparovič. Opatrenia, ktoré zabezpečuje nemocnica v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti po 1. februári, nekonkretizoval.

Na ukončení svojho pracovného pomeru v nemocnici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK trvalo k 12. januáru 90 sestier a pôrodných asistentiek. Výpovedná lehota im skončí 31. januára. Podľa odborov z bojnickej nemocnice ide o závažný problém, keďže nemocnica nevie odchádzajúce sestry nahradiť. Výpovede podali sestry z interného oddelenia a jeho jednotky intenzívnej starostlivosti, očného, krčného, traumatologického, gynekologického, psychiatrického, ortopedického, geriatrického oddelenia, oddelenia dlhodobo chorých či anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Na tomto OAIM chce ukončiť svoj pracovný pomer 21 z celkovo 25 sestier, podľa zdravotného brata Ľuboša Mazúra to bude znamenať, že od 1. februára nebude v regióne zabezpečená urgentná zdravotná starostlivosť. "NsP plynulo zabezpečuje prevádzku OAIM bez toho, aby bola dotknutá starostlivosť o pacientov," oponuje Gašparovič.

Od decembra minulého roka nastúpili do NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach tri sestry, dve pôrodné asistentky a jeden zdravotnícky asistent. K 12. januáru podľa jej vedenia neboli nemocnici nahlásené žiadne hromadné práceneschopnosti ani ošetrovanie člena rodiny zo strany sestier, ktoré podali výpovede.

"V prípade výpadku sestier bude neodkladná zdravotná starostlivosť pre obyvateľov aj naďalej zabezpečená a plánovaná zdravotná starostlivosť, t.j. plánované diagnostické a terapeutické výkony budú riešené individuálne," uviedla za zriaďovateľa nemocnice vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra. Pridali sa tým k svojim kolegyniam z ďalších nemocníc v Košiciach, Trnave, Trenčíne, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Trstenej a Poprade.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý má od januára 2016 upraviť mzdy zdravotníkov. S tým však zástupcovia sestier nesúhlasia, nepáči sa im výška koeficientov, cez ktoré sa preratúva mzda, či chýbajúce zohľadňovanie praxe. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) považuje zákon za korektný a solídny.