Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V ústave srdcových a cievnych chorôb otvorili výstavu Srdce pre Keňu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Srdce pre Keňu je projekt česko-slovenskej misie, humanitárnej pomoci deťom so spomínaným ochorením, ktoré by bez lekárskej pomoci zomreli.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Fotografická výstava Srdce pre Keňu je o humanitárnej pomoci deťom s vrodenou srdcovou chybou v tejto africkej krajine. Dnes ju sprístupnili v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave.

"Som hrdý na našich zamestnancov, ktorí majú odvahu a chodia pomáhať chorým deťom. Aj naďalej budeme podporovať túto misiu. V lete by sme chceli u nás privítať sestry z kenského kardiocentra," na vernisáži prisľúbil generálny riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly.

Na otvorenie výstavy pricestoval z Viedne veľvyslanec Kenskej republiky S. M. Mitonga, ktorý ocenil dôležitosť tohto projektu.

Srdce pre Keňu je projekt česko-slovenskej misie, humanitárnej pomoci deťom so spomínaným ochorením, ktoré by bez lekárskej pomoci zomreli. V tejto krajine sa ročne narodí okolo 3500 detí s vrodenou chybou srdca. V miestnej nemocnici lekári a sestry nemajú potrebné vzdelanie a skúsenosti, aby ich dokázali operovať a poskytnúť adekvátnu starostlivosť, nevedia ich zachrániť. Tím zostavený z chirurgov, kardiológa, anestéziológa, intenzivistov a sestier z Detského kardiocentra NÚSCH v Bratislave a zdravotníckych špecialistov z pražskej nemocnice v Motole navštevuje nemocnicu The Mater Hospital v Nairobi od roku 2011. Na túto misiu sú cielene vyberané deti z najchudobnejších kenských oblastí, ktoré na operáciu nemajú finančné prostriedky.

Návštevník výstavy sa dozvedá, že rodičia postihnutých detí prichádzajú z rôznych častí Kene a niekoľko dní čakajú na príchod česko-slovenského tímu. Asi 50 detí ročne je na zozname čakateľov, z nich každoročne počas dvojtýždňového pobytu operujú 15. Je to ťažká voľba a tím uprednostňuje deti, ktoré majú najväčšie šance na kvalitný život bez ďalších lekárskych zákrokov. Zároveň odovzdávajú skúsenosti tamojšiemu personálu počas operácií a na pooperačnom oddelení školia kenských chirurgov, lekárov a sestry v starostlivosti o deti. Ich vlastný kardiochirurgický program bude možné v nemocnici rozbehnúť až po dostatočnom zaučení personálu. V rámci rozvoja programu sú aj stáže kenských zdravotníkov v detských kardiocentrách v Prahe a Bratislave.

Farebné dokumenty sú od fotografa Jána Husára, ktorý vlani v jeseni prvýkrát bol na kenskej misii. Zverejňuje príbehy detí a ich rodín žijúcich vo veľmi skromných a nehygienických podmienkach v slumoch. Väčšina detí pochádza z drogovo závislých rodín, ktoré hlad tlmia fetovaním. Okrem pohľadov na operácie sú vo výbere fotografie detí napojených po operácii na dýchací prístroj kvôli dobrému okysličeniu organizmu alebo na kardiostimulátor, aby podporil činnosť srdca. Nechýbajú portréty usmiatych operovaných chlapcov a dievčat.

"Fascinuje ma, že v čase dovolenky tam idú lekári pracovať a dva týždne pomáhajú deťom," konštatoval fotograf, ktorý sa nedávno vrátil s vojnovej misie v Iraku.

Výstava potrvá dva mesiace, potom pôjde do zahraničných miest. Preto je so slovenským aj anglickým textom.