Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

O bezplatnej MHD pre hendikepovaných v Bratislave budú znova rokovať

Ilustračné foto Foto: Tomáš Gerši/TASR

Zdravotne ťažko postihnutí nejazdia v MHD bezplatne od novembra minulého roku, teda od zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy.

Bratislava 9. marca (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci by mali na marcovom zastupiteľstve rokovať o opätovnom zavedení bezplatného cestovania v mestskej hromadnej doprave (MHD) pre hendikepovaných. Návrh plánuje predložiť primátor Ivo Nesrovnal, informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová. Magistrát si totiž spočítal, koľko ľudí takto v skutočnosti v mestskej hromadnej doprave cestuje, a zistil, že bude musieť za hendikepovaných doplácať menej, než čakal.

Zdravotne ťažko postihnutí nejazdia v MHD bezplatne od novembra minulého roku, teda od zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy, kedy sa zjednotila tarifikácia. Pôvodne im hrozilo, že by museli zaplatiť polovicu z ceny lístka, poslanci im však vlani schválili výraznú zľavu na električenku. Ak si teda dnes kupujú predplatený cestovný lístok, hradia len desať percent z jej ceny. 

Mesto si tak podľa primátora od novembra 2015 vyhodnocovalo údaje a za tri mesiace zistilo, že vykrýva dopravnému podniku stratu aj za "neexistujúcich" cestujúcich. "Ukázalo sa, že MHD necestuje 17.000 ľudí, tak ako sú registrovaní na ministerstve, ale približne 12.000 a možno aj menej. Vo finančnom vyjadrení to znamená, že mesto nebude vykrývať stratu okolo 1,8 milióna eur ako dosiaľ, ale približne 1,2 milióna," vysvetlil Nesrovnal. Mesto teda počítalo len hendikepovaných s trvalým pobytom v Bratislave, ktorí si pri električenke uplatnili 90-percentnú zľavu. O 600.000 eur nižšiu sumu už tak mesto možno dopravnému podniku bude preplácať.

Návrh sa má týkať aj držiteľov diamantovej Janského plakety i účastníkov protifašistického a protikomunistického odboja.

Magistrát už podľa primátora začal pripravovať aj technické riešenie vrátenia týchto zliav. "Či budú tieto zľavy platiť v celom integrovanom systéme kraja, na čom sa musíme dohodnúť aj s ostatnými partnermi, alebo len v rámci mestskej hromadnej dopravy v Bratislave," spresnil Nesrovnal.