Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

O komunitných projektoch budú rozhodovať Partizánčania cez sms

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Suma 20.000 eur pritom bude určená na komunitné projekty, ktoré sa týkajú najmä oblasti dopravy a komunikácií, životného prostredia, kultúry, športu, sociálnej pomoci a sociálnych služieb.

Partizánske 24. februára (TASR) - Po prvý raz vyčlenilo mesto Partizánske vo svojom tohtoročnom rozpočte prostriedky na komunitné projekty. Keďže o prerozdeľovaní čiastky, ktorá je tento rok vo výške 20.000 eur, budú rozhodovať aj obyvatelia Partizánskeho, samospráva vypracovala pravidlá Komunitného participatívneho rozpočtu. Tie mestský parlament odobril na svojom rokovaní v utorok (23.2.).

"Záujmom samosprávy mesta Partizánske bolo už pri schvaľovaní rozpočtu vyčleniť 20.000 eur práve na Komunitný participatívny rozpočet, ktorého cieľom je vytvoriť priestor pre formálne a neformálne komunity," uviedol primátor mesta Jozef Božik.

Suma 20.000 eur pritom bude určená na komunitné projekty, ktoré sa týkajú najmä oblasti dopravy a komunikácií, životného prostredia, kultúry, športu, sociálnej pomoci a sociálnych služieb. "O ich kvalite nebude rozhodovať mesto, ale občania, a to prostredníctvom sms hlasovania, pričom základným predpokladom je, aby každá neformálna komunita odovzdala projekt v zmysle toho členenia, ako sú schválené pravidlá. Zároveň, maximálna výška podpory je 2000 eur, čiže počas tohto kalendárneho roka by mohlo byť podporených maximálne desať projektov," ozrejmil Božik.

Podpora sa pritom podľa primátora netýka veľkých investičných projektov. Mesto totiž vykonáva svoju činnosť práve prostredníctvom participácie, a to pri každom jednom investičnom projekte, ktorý je prerokovávaný vo výbore mestskej časti, a to vždy počas stretnutí s občanmi. "Takže u nás je nielen komunitný, ale aj investičný rozpočet vlastne participatívny," skonštatoval.

Pravidlá Komunitného participatívneho rozpočtu mesta stanovujú zásady pre priebeh procesu navrhovania a spolurozhodovania obyvateľov o použití časti rozpočtu mesta. Ich predmetom je úprava harmonogramu, rozhodovacích mechanizmov a funkcií orgánov rozpočtu. O konkrétnej sume vyčlenenej na prvok komunitných projektov rozhodnú každý rok poslanci mestského zastupiteľstva pri schvaľovaní rozpočtu.

Komunitný participatívny rozpočet vychádza z celosvetovo uznávaného konceptu Participatívneho rozpočtu. Ten bol po prvý raz zavedený v roku 1989 v brazílskom meste Porto Alegre. Jeho upravená verzia sa implementuje už niekoľko rokov aj v Európe. Mesto Partizánske zavádza Komunitný participatívny rozpočet v tomto roku po prvý raz.