Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

O ľudí bez domova bude v Liptovskom Mikuláši počas zimy postarané

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V nocľahárni v Hlbokom máme nachystaných 12 lôžok, informuje mesto.

Liptovský Mikuláš 12. februára (TASR) – Liptovskomikulášska radnica počas nadchádzajúcich arktických dní odpustí ľuďom bez prístrešia poplatok za pobyt v nocľahárni v Hlbokom. Nocľaháreň bude pre nich otvorená počas celého dňa. Ľudia bez strechy nad hlavou tak môžu očakávané mrazivé obdobie prečkať v teple. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

"V nocľahárni v Hlbokom máme nachystaných 12 lôžok. Nachádza sa tam aj stredisko osobnej hygieny a práčovňa, čiže sa môžu osprchovať, prípadne si oprať bielizeň," uviedla Erika Sabaková zo sociálneho odboru mestského úradu.

Radnica cez červený kríž zabezpečila do nocľahárne aj teplé husté polievky. Okrem toho majú bezdomovci k dispozícii kuchynku, kde si môžu jedlo uvariť. "Samozrejmosťou je poskytnutie a výdaj šatstva, ktoré sme nachystali už pred začiatkom zimy," vymenovala Sabaková. Pracovníčky komunitného centra ľuďom v ťažkostiach navyše poskytnú pomoc pri riešení ich životnej situácie.

Aj keď sa podľa Sabakovej začalo zrejme najchladnejšie obdobie zimy, kapacita nocľahárne ešte nie je naplnená. "Ľudia bez prístrešia sú o možnostiach pomoci informovaní aj prostredníctvom letákov, ktoré im rozniesli pracovníci mestskej polície a komunitného centra," dodala.

Primátor mesta Ján Blcháč podotkol, že v súčasnosti sa v uliciach Liptovského Mikuláš nachádza výrazne menej ľudí bez strechy nad hlavou. Podľa neho je za tým kvalitná sociálna práca s touto skupinou, migrácia do väčších miest, pandemická situácia aj uvedomovanie si vyššej zodpovednosti za svoj život.