Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

O osude kostolov poškodených zemetrasením zatiaľ nie je rozhodnuté

Na snímke gréckokatolícky chrám poškodený zemetrasením v obci Pakostov v okrese Humenné, archívne foto. Foto: TASR Roman Hanc

Najviac poškodený je kostol v Jankovciach.

Košice/Prešov 27. októbra (TASR) - Osud najviac poškodených kostolov po októbrovom zemetrasení na východe Slovenska zatiaľ nie je definitívne známy. Košická arcidiecéza čaká na statické posudky. Vyplýva to z vyjadrení, ktoré TASR poskytol jej hovorca Jaroslav Fabian a Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Prešove.

"Na základe doterajších obhliadok a vyjadrení statikov sme na Arcibiskupskom úrade objednali statické posudky pre nehnuteľnosti v našom vlastníctve poškodené zemetrasením, kde sa presne určí rozsah poškodenia nehnuteľností," povedal Fabian s tým, že na ich podklade bude vypracovaná prípravná a projektová dokumentácia pre statické zabezpečenie kostolov a iných farských objektov.

"Je len zrejmé, že najmä historicky cenné objekty a sakrálne stavby je potrebné zachovať v takom rozsahu, ako to umožní odborné statické posúdenie z odboru statika nosných konštrukcií pozemných stavieb," dodal.

Arcibiskup metropolita Bernard Bober v liste zverejnenom na webovej stránke arcidiecézy okrem zbierky na pomoc obetiam zemetrasenia tiež uviedol, že farnosti prišli o dva kostoly, pričom sú poškodené aj ďalšie kostoly a farské budovy.

Ako pre TASR potvrdil riaditeľ KPÚ v Prešove Marián Uličný, zemetrasenie poškodilo desiatky pamiatkovo chránených objektov. Z národných kultúrnych pamiatok (NKP) sú v drvivej väčšine poškodené práve kostoly, a to najmä v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov.

Najviac poškodený je kostol v Jankovciach. "V tomto prípade tunajší úrad 'ex offo' vydal rozhodnutie o ďalšom postupe prác. Vlastník objektu v zmysle tohto rozhodnutia zabezpečuje statické posúdenie s návrhom opatrení, na základe ktorého sa vypracuje projektová dokumentácia statického zabezpečenia pre realizáciu samotnej obnovy," potvrdil.

Vlastníci NKP si podľa jeho slov postupne podávajú na KPÚ Prešov žiadosti vo veci vydania rozhodnutia o zámere obnovy. Zároveň im odporúča, aby využili práve otvorené grantové schémy Ministerstva kultúry SR "Obnovme si svoj dom", kde je obnova pamiatok postihnutých zemetrasením priorizovaná.

Podľa prvotných obhliadok statikov mali byť kostoly v Jankovciach ako aj v Nižnej Sitnici zbúrané. O výraznom poškodení kostola v Jankovciach informovala aj Košická arcidiecéza na svojej webovej stránke s tým, že na odporúčanie statika sa do neho nesmie ani voľne vstupovať. Výrazne poškodený je tiež kostol v Nižnej Sitnici, ktorý si s najväčšou pravdepodobnosťou vyžiada prinajmenšom rozsiahle opravy. Kostol v Ďapalovciach má podľa Fabiana povolenie na užívanie. Spomedzi uvedenej trojice kostolov je NKP len kostol v Jankovciach.