Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Novomestský starosta R. Kusý potvrdil kandidatúru na post šéfa BSK

Na snímke starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Štýl spravovania samosprávneho kraja chce postaviť na dvoch pilieroch – na zapojení ľudí do rozhodovania a na transparentnosti.


Bratislava 28. februára (TASR) – Ďalším kandidátom na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto a súčasný poslanec krajského zastupiteľstva BSK Rudolf Kusý. Svoju kandidatúru dnes Kusý oficiálne potvrdil.

Rovnako tak verifikoval predpoklad, že bude kandidovať ako nezávislý. "Straníkov ani stranícke politikárčenie samosprávy nepotrebujú. V najbližších dňoch začnem zbierať podpisy pod kandidatúru, chcem sa opierať o priamy mandát od ľudí," zdôraznil Kusý.

Štýl spravovania samosprávneho kraja chce postaviť na dvoch pilieroch – na zapojení ľudí do rozhodovania a na transparentnosti. V oboch prípadoch chce využiť úspešné skúsenosti z mestskej časti. Poukazuje i na to, že na krajskej úrovni je v oboch prípadoch výrazný priestor na zlepšenie. "V prípade transparentnosti samosprávy napríklad v rebríčku Transparency International získalo Nové Mesto 4. miesto, BSK, naopak, patrí v tomto ohľade dlhodobo k priemerným samosprávam," uviedol.

Priestor pre zveľadenie kraja vidí Kusý v odstránení dlhov z minulosti, zlepšení súčasného života i rozvojových projektoch. "Ak hovorím o odstránení dlhov z minulosti, myslím tým na seniorov, ktorí sú v našej spoločnosti prehliadaní, mám na mysli aj stredné školstvo, ktoré je v dezolátnom stave, či nefunkčných športoviskách," uviedol. "Ak hovoríme o problémoch súčasnosti, myslím predovšetkým dopravu, ktorá je naším spoločným problém, ale hovorím napríklad aj o ľuďoch v Malackách, ktorí každý rok riešia, či sa v meste zachová alebo nezachová pohotovosť," povedal Kusý. Pri rozvojových projektoch spomenul ako príklad štartovacie byty pre mladých. "Župa má konkrétny pozemok, kde môže vyrásť 350 takýchto bytov, treba takéto možnosti reálne uskutočniť," povedal.

Kusý chce v najbližšom období rozpracovať jednu tému za druhou a predstaviť ju verejnosti. "Chcem pripraviť akčný plán, ktorý v prípade zvolenia môžeme okamžite začať realizovať," vysvetlil.

Verí, že i ako starosta bratislavskej mestskej časti môže byť zaujímavým kandidátom pre voličov z mimobratislavských okresov. "Hovorí sa o akomsi antagonizme medzi Bratislavou a ostatnými oblasťami kraja. Možno je však problém v komunikácii, vo vysvetlení, že problémy, ktoré nás trápia, sú spoločnými problémami," naznačil kandidát na predsedu BSK.

Kusý je absolventom Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Študoval dejepis – občianska náuka – etika. Neskôr absolvoval manažment na City University. Po skončení vysokej školy pôsobil v školstve a pracoval s mládežou. Neskôr prešiel do súkromnej sféry, kde pôsobil vo viacerých manažérskych funkciách.

V komunálnych voľbách v roku 2010 bol ako nezávislý kandidát zvolený za starostu mestskej časti Nové Mesto. Vo funkcii starostu pokračoval aj po komunálnych voľbách v roku 2014.

Svoju kandidatúru na post šéfa BSK doteraz oficiálne potvrdil bratislavský mestský poslanec a vicestarosta mestskej časti Jarovce Jozef Uhler, poslanec Národnej rady SR za SaS Juraj Droba a predseda Strany zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov (SZSZO) Ľubomír Kolárik. Taktiež aj spevák, moderátor a podnikateľ Martin Jakubec a líder neformálnej občianskej platformy Statoční ľudia slobody Rastislav Blaško.

Súčasný predseda BSK Pavol Frešo uviedol začiatkom roka v TABLET.TV, že o kandidatúre uvažuje. V druhej polovici marca chce svoje rozhodnutie oznámiť aj bývalý bratislavský primátor Milan Ftáčnik. "Ak budem kandidovať, tak ako nezávislý kandidát," uviedol pre TASR.