Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

O väčšinu verejných ihrísk a športovísk sa starajú priamo samosprávy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Bratislava 7. apríla (TASR) – Drvivú väčšinu verejných detských ihrísk, pieskovísk a športovísk v mestách a obciach spravujú samosprávy vo vlastnej réžii. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Priamo v správe mestských či obecných úradov je 94,5 percenta verejných detských ihrísk, pieskovísk a športovísk,“ spresnil hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. „Menej ako 5 percent miest obcí spravuje tieto priestory prostredníctvom vlastnej organizácie, zriadenej na tieto účely,“ doplnil. Ani nie jedno percento samospráv zabezpečuje správu svojich ihrísk prostredníctvom zmluvného partnera, ktorý vzišiel z verejného obstarávania.

Hovorca dal do pozornosti, že práve v tomto období pripravujú samosprávy ihriská na novú sezónu. "Dôležitým procesom je technické aj hygienické posúdenie ich stavu po zimnej prestávke, čo znamená napríklad odstránenie prípadných technických nedostatkov na zariadeniach a vyčistenie piesku v pieskoviskách v súvislosti s kontrolou hygienickej nezávadnosti," ozrejmil Kaliňák.

Pripomenul, že samosprávy tiež upravujú podmienky prevádzky detských ihrísk a verejných športovísk. "Ich návštevníci by mali preto poznať a dodržiavať povinnosti, ktoré sú definované v prevádzkovom poriadku detských ihrísk. Týkajú sa práv, povinností a zodpovedností správcu, prevádzkového času a režimu, no upravujú i práva a povinnosti dozoru nad deťmi a určujú zásady bezpečnosti i zodpovednosť za spôsobené škody a úrazy,“ upozornil hovorca ZMOS-u.