Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Regióny

Obce pri bohunických atómkach sa chcú vyjadrovať k novej elektrárni

Ilustračné foto Foto: TASR

V stanovisku je požiadavka, aby vláda predložila informácie o novej atómovej elektrárni, ako aj žiadosť, aby sa k tomuto návrhu vyjadrovali všetky obce v pásme ohrozenia ako účastníci konania.

Madunice 11. apríla (TASR) – Primátor Piešťan Remo Cicutto povedie v nasledujúcom období Združenie miest a obcí (ZMO) regiónu JE Jaslovské Bohunice. Rozhodli o tom delegáti 23. snemu, ktorý sa dnes konal v Maduniciach. Členmi ZMO je v súčasnosti 163 miest a obcí z ochranného 21-kilometrového pásma v okolí atómových elektrární Bohunice.

Snem dnes rokoval o výsledkoch činnosti ZMO za posledný rok, keď okrem iného prišlo k výmene na poste predsedu. Pre nezhody s viacerými starostami pri rokovaní o zámere vybudovať integrovaný sklad rádioaktívnych odpadov odstúpila v júni 2012 predsedníčka Alena Jelušová a vedením bol poverený R. Cicutto. Ten dnes po zvolení uviedol, že je pripravený a otvorený na rokovania o akýchkoľvek otázkach a vyzval na väčšiu zomknutosť členskej základne, aby sa podobným situáciám dalo predchádzať.

Snem pozdravili hostia, medzi nimi i predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš a podpredsedníčka Národnej rady NR) SR Renáta Zmajkovičová. Ocenila podpis memoranda vlády so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a povedala, že súčasná vláda je vládou dialógu so sociálnymi partnermi. O vystúpenie k niektorým kontroverzným otázka z predchádzajúcich období sa pokúsil aj bývalý predseda ZMO Peter Ryška, ktorý už nie je členom združenia, no starostovia mu to hlasovaním neumožnili.

Ilustračná foto
Foto: TASR/Pavol Ivan

Účastníci snemu súhlasili s programovým zameraním ZMO JE Bohunice na obdobie do nasledujúceho snemu. ZMO chce podľa neho presadzovať i naďalej prijatie samostatného zákona o zodpovednosti za jadrovú energetiku a tým zabezpečiť primerané záruky v prípade jadrovej havárie. Do rozpočtu na rok 2013 naplánoval snem aj prostriedky vo výške 20.000 eur, ktoré chce použiť na vypracovanie odbornej analýzy ako podkladu pre stanovisko ZMO k návrhu vládou avizovanej výstavby novej jadrovej elektrárne v katastri obcí Radošovce, Jaslovské Bohunice a Veľké Kostoľany. Cicutto uviedol, že ZMO sa potrebuje oprieť pri svojom konečnom stanovisku o postoje odborníkov z oblasti legislatívy, zdravotníctva, ochrany životného prostredia a podobne. "Nevylučujeme nakoniec ani referendum," povedal Cicutto.

V stanovisku, o ktorom snem rokoval, je požiadavka, aby vláda predložila komplexné informácie o novej atómovej elektrárni, ako aj žiadosť, aby sa k tomuto návrhu vyjadrovali všetky obce v pásme ohrozenia ako účastníci konania. ZMO akcentuje aj požiadavku na lokalizácie hlbinného úložiska pre rádioaktívny odpad a vypracovanie legislatívneho predpisu o zodpovednosti za jadrové škody a ich finančné krytie, pretože súčasný právny stav na Slovensku nedáva záruky reálneho uplatnenia náhrady jadrovej škody na zdraví, majetku a životnom prostredí.