Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Obce Oravského podhradia spoločne pracujú na rozvoji regiónu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Medzi predpokladané investičné akcie patria napríklad rekonštrukcie kultúrnych domov a verejných budov, budovanie zberných dvorov, chodníkov, ciest či športovísk v jednotlivých obciach.

Oravský Podzámok 23. mája (TASR) - Cieľom desiatich obecných samospráv mikroregiónu Oravské podhradie na najbližšie roky je zabezpečiť rozvoj kultúry, športu a cestovného ruchu, skvalitniť a budovať infraštruktúru či podporiť podnikanie a prílev nových investícií. Vytvorili preto spoločný rozvojový dokument, ktorý tvorí základ realizovaných aktivít na tomto území až do roku 2023. Informuje o tom na svojej internetovej stránke občianske združenie MAS Orava.

Obce Oravského podhradia - Oravský Podzámok, Horná Lehota, Sedliacka Dubová, Dlhá nad Oravou, Krivá, Medzibrodie nad Oravou, Pribiš, Pokryváč, Malatiná a Chlebnice spoločne s organizáciami pôsobiacimi na území zozbierali viac ako 150 projektových zámerov, ktoré chcú do roku 2023 zrealizovať. Medzi predpokladané investičné akcie v hodnote niekoľkých miliónov eur patria napríklad rekonštrukcie kultúrnych domov a verejných budov, budovanie zberných dvorov, chodníkov, ciest či športovísk v jednotlivých obciach.

Najväčšími nedostatkami regiónu je podľa strategického plánu napríklad zlý technický stav ciest druhej a tretej triedy, nedobudovaná rýchlostná cesta R3, tranzitná doprava s medzinárodným významom, ktorá sa neustále zahusťuje, absencia kanalizačnej siete, existencia čiernych skládok, nedostatok finančných prostriedkov na kultúrnu oblasť či absencia medzinárodných hotelových reťazcov a medzinárodného letiska v regióne.

Podľa rozvojového dokumentu sa má Oravské podhradie stať atraktívnym miestom pre bývanie so širokou ponukou voľnočasových aktivít v oblasti kultúry a športu. Tiež má zabezpečiť kvalitnú starostlivosť pre všetky skupiny obyvateľstva a prilákať mladé rodiny na komfortné bývanie, služby, príjemné trávenie voľného času s možnosťou otvorene sa zapájať do vecí verejných. Prostredníctvom rozvoja cestovného ruchu a ochrany životného prostredia chcú samosprávy z Oravského podhradia vytvoriť región s bohatou biodiverzitou a ponukou trávenia dovolenky pre všetky skupiny návštevníkov.