Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger počas prehliadky národného parku Muránska planina vo štvrtok 14. apríla 2022 v obci Muráň. Foto: TASR - Adriána Hudecová

O financie z takmer osemmiliónového balíka sú pripravené uchádzať sa s vlastnými projektami.

Muráň 20. apríla (TASR) – Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina. O financie z takmer osemmiliónového balíka sú pripravené uchádzať sa s vlastnými projektami. Pre TASR to uviedli starostovia obcí, ktoré sú oprávnené žiadať o finančné prostriedky.

"Očakávania sú veľké, budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme z tých prostriedkov niečo využili a náš región prospieval," povedal starosta Muráňa Roman Goldschmidt. Ako dodal, samospráva má určitú víziu, s ktorou chce v rámci rozvoja cestovného ruchu pracovať, o konkrétnych projektoch bude rozhodovať obecné zastupiteľstvo.

O finančné prostriedky sa plánuje uchádzať aj obec Muránska Huta. "Máme predpripravené nejaké projekty na podporu cestovného ruchu, týkajú sa ubytovania i služieb," uviedol starosta obce Marian Szentandrássi. Poznamenal však, že pre obec so 170 obyvateľmi a malým rozpočtom môže byť problematické predfinancovanie samotných projektov.

Zapojiť sa do výzvy na rozvoj cestovného ruchu na Muránskej planine plánujú i v Muránskej Dlhej Lúke. "Myslím si ale, že v prvom rade by to malo byť cielené do obce Muráň, ktorá je centrom turizmu v národnom parku," poznamenal starosta obce Ján Kvetko. O finančné prostriedky by sa chceli uchádzať i samosprávy Muránskej Lehoty a Muránskej Zdychavy, ktoré by financie radi využili napríklad na rozvoj cykloturistiky.
Na snímke výhľad na Muránsku planinu.
Foto: TASR - Branislav Račko

Prvú zelenú výzvu slovenského plánu obnovy a odolnosti predstavili vo štvrtok (14. 4.) v obci Muráň premiér Eduard Heger a minister životného prostredia Ján Budaj (obaja OĽANO). Na projekty v národných parkoch Muránska planina a Poloniny je vyčlenených celkovo 19 miliónov eur. O financie môžu žiadať samosprávy, oblastné organizácie cestovného ruchu, miestne akčné skupiny, štátne podniky pôsobiace v oprávnenom území či neziskové organizácie.

Cieľom výzvy je podporiť projekty zamerané na rozvoj mäkkého turizmu, aktivity v oblasti prírode blízkeho obhospodarovania lesa a zachovávanie kultúrnych hodnôt krajiny. Minimálna výška podpory v NP Muránska planina bude 50.000 eur, v Poloninách 30.000 eur na jeden projekt. Maximálna výška príspevku stanovená nebola. Podporené projekty budú financované až do výšky 100 percent výdavkov na oprávnené aktivity.