Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obchádzkovú trasu Opátka - Zlatník chce KSK využiť ako cyklotrasu

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Zhotoviteľ stavebných prác, spoločnosť Strabag, s.r.o., si stavenisko prevzal 27. júna tohto roku.

Košice 21. augusta (TASR) - Košickí krajskí poslanci dnes vzali na vedomie informáciu o aktuálnom stave rekonštrukcie mosta cez vodnú nádrž Ružín. Realizácia stavby prebieha podľa Košického samosprávneho kraja (KSK) v súlade s harmonogramom. Zhotoviteľ stavebných prác, spoločnosť Strabag, s.r.o., si stavenisko prevzal 27. júna tohto roku. Projekt realizuje za zmluvnú cenu 1,65 milióna eur.

"Firma, ktorá tieto práce zabezpečuje, si myslím, že nasadila, tak ako bolo aj dohodnuté, plné kapacity. Robia v predĺžených zmenách, soboty, nedele. Verím tomu, že december je reálny, že počasie bude priať a motoristi budú už v závere roka, začiatkom budúceho roka využívať naplno cestu," uviedol predseda KSK Zdenko Trebuľa.

Podľa riaditeľa Správy ciest KSK Zoltána Bartoša každý týždeň je na stavbe kontrolný deň. "Ukončenie mosta je plánované na 7. decembra 2017. Momentálne sa robia rekonštrukčné práce na stredovom kĺbe, podperách a pripravuje sa uchytenie lán. Najdôležitejšie nosné konštrukcie sa podľa statického projektu realizujú presne podľa harmonogramu," povedal Bartoš.

Na otázku skoršieho sprejazdnenia mosta odpovedal, že o tom budú s dodávateľom intenzívne rokovať. "Boli by sme všetci najradšej, keby nám to počasie dovolilo a podarilo by trocha skrátiť ten termín, s tým, že technologické procesy musia byť jednoznačne dodržané, aby ten most bol kvalitne zrekonštruovaný," skonštatoval Bartoš.

V súvislosti s opravou mosta boli na lesnej účelovej ceste Opátka – Zlatník zrealizované miesta na vyhýbanie sa vozidiel pre zvýšenie bezpečnosti s nákladom 111.573 eur s DPH. "Cestu, ktorú sme vybudovali, máme záujem využiť ako súčasť cyklotrasy, ktorú by mohli obyvatelia Košíc aj širšieho okolia, tí, ktorí majú radi cyklistiku, využívať na to, že do nádherného údolia, ako je Opátka, ako aj na Folkmárske lúky a do údolia Hnilca, by sa mohli dostať bezpečnejšie," doplnil Trebuľa.

Správa ciest KSK pripravuje súvislú stavebnú úpravu cesty Opátka - spojka v dĺžke 1,2 kilometra s predpokladaným nákladom 180.000 eur s DPH. V súčasnosti prebieha príprava verejného obstarávania na výber zhotoviteľa.

Ako boli informovaní poslanci, počas realizácie stavebných prác na rekonštrukcii mosta Ružín má obec Opátka k dispozícii motorové vozidlo na zabezpečenie bezproblémovej školskej dochádzky detí z obce do Košickej Belej a pre zabezpečenie životných potrieb ďalších obyvateľov obce a osôb priamo dotknutých uzatvorením mosta.