Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Obchodná akadémia v Považskej Bystrici oslávi 50. výročie založenia

Na snímke pohľad na budovu školy. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Škola je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, momentálne ju navštevuje 470 študentov, vzdelanie zabezpečuje viac ako 50 pedagógov.

Považská Bystrica 15. mája (TASR) – Stredná ekonomická škola v Považskej Bystrici ako predchodkyňa dnešnej Obchodnej akadémie vznikla v roku 1968 a v 90. rokoch sa, podobne ako ostatné ekonomické školy, transformovala na obchodnú akadémiu. Obchodná akadémia v Považskej Bystrici je dlhodobo jednou z najlepších slovenských škôl svojho druhu a v budúcom roku oslávi polstoročnicu svojej existencie.

Podľa riaditeľa školy Petra Bologu sa profil absolventov v priebehu polstoročia výrazne nemenil, keďže v histórii školy bol jeden študijný odbor – obchodná akadémia. V posledných rokoch však škola ponúka vzdelávanie v triedach s rozšíreným vyučovaním informatiky, športovej prípravy a triedy s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov.

Obchodná akadémia udržiava čulé partnerské styky so zahraničnými vzdelávacími inštitúciami. Priniesla to podľa riaditeľa doba a po páde železnej opony možnosť dnešnej mladej generácie voľne cestovať. „Čo sa týka nejakej trvalej udržateľnosti a kontinuálnosti výmenných pobytov študentov sme asi medzi jednými z najlepších na Slovensku. Máme pravidelné výmenné pobyty s belgickou školou Sint-Maarten v belgickom Beverene a s holandskou školou ROC van Twente v Hengelo.

Na snímke riaditeľ školy Peter Bologa.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Škola je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, momentálne ju navštevuje 470 študentov, vzdelanie zabezpečuje viac ako 50 pedagógov. Od minulého školského roka je súčasťou Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici aj elokované pracovisko – bývalá Obchodná akadémia v Ilave. Na nezáujem deviatakov o štúdium na OA sa riaditeľ podľa vlastných slov sťažovať nemôže. Aj na minulotýždňové prijímacie skúšky sa prihlásilo viac ako 200 záujemcov, čo je asi dvojnásobok toho, čo škola môže prijať.

Podľa riaditeľa ide 70 až 95 % študentov školy po skončení obchodnej akadémie študovať na vysoké školy. „Kolíše to. Napríklad vlani to bolo len niečo cez dve tretiny študentov, tento rok to opäť stúplo. Naši absolventi študujú nielen na Slovensku, ale aj na vysokých školách v celej Európe. Najviac ich je v Českej republike – v Brne, v Zlíne, na Karlovej univerzite či Ekonomickej univerzite v Prahe, ale napríklad deväť študentov máme aj v Dánsku, jedného vo Viedni,“ doplnil Bologa.




Vďaka komunitnému prístupu nie sú študenti OA v P. Bystrici "kockáči"



Obchodná akadémia (OA) v Považskej Bystrici sa už sedemkrát v rade umiestnila v elitnej desiatke slovenských stredných odborných škôl v prestížnom hodnotení mimovládneho Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Riaditeľ OA Peter Bologa umiestnenie školy v hodnotení INEKO oceňuje najmä preto, že nejde o subjektívne hodnotenie, ale je výsledkom širokého záberu.

„Pri hodnotení základných a stredných škôl sa vychádza dokopy až zo 40 parametrov. Oni to namiešajú, obodujú, vyhodnotia a z toho sa urobí celkové poradie škôl. Je tam napríklad zamestnanosť absolventov, sú tam súťaže, výsledky maturitných skúšok, vybavenosť školy, vek počítačov, kvalifikovanosť pedagogického zboru a ďalšie parametre,“ skonštatoval Bologa.

Na snímke športové trofeje žiakov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Ak chce byť obchodná akadémia úspešná, musí sa podľa riaditeľa opierať o tri základné piliere. Prvým je odbornosť, druhým je zdatnosť absolventov v informačno-komunikačných zručnostiach a musia byť na veľmi dobrej úrovni v cudzích jazykoch. „A my sa na to orientujeme. Snažíme sa vo veľmi krátkych cykloch obnovovať technológie, naši študenti majú k dispozícii deväť počítačových učební, čo je pri celkovo 14 triedach v škole naozaj dosť. Výrazne sme posilnili aj výučbu cudzích jazykov. Už dnes je takmer pri každom zamestnaní požiadavka ovládať anglický jazyk. Myslím si, že o nejakých desať rokov bude potrebné ovládať minimálne jeden cudzí jazyk na úrovni svojho rodného,“ doplnil riaditeľ.



Pre to, aby boli študenti v škole spokojní, je podľa riaditeľa potrebné vytvoriť už počas štúdia hrdosť študentov na svoju školu, je potrebné, aby vznikla akási komunita. „Máme na sociálnej sieti skupinu, kde je 3400 ľudí, robíme naozaj komunitné veci. Ak chcem niečo oznámiť, oznámim to cez Facebook. Keď nejaký oznam vyvesím na nástenku a mailom to oznámim triednym učiteľom, aby informovali deti, po dvoch dňoch to polovica žiakov nevie. Ak to napíšem na Facebook, o pol hodiny to vedia všetci žiaci,“ pochvaľuje si komunikáciu Bologa s tým, že nejde iba o jednosmerný komunikačný kanál, ale využíva to aj ako spätnú väzbu.

Na snímke chodby školy zdobia nástenky a športové trofeje žiakov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Na dobudovanie komunity však podľa neho potrebujú robiť aktivity aj mimo vyučovania. Patrí medzi ne obľúbený tanečný kurz, ktorý v škole pod vedením profesionálnych učiteľov tanca organizujú počas maturitných skúšok pre tretiakov. Ako jediná stredná odborná škola na Slovensku má OA v Považskej Bystrici debatný klub, v debatách si svoje sily merajú po celom Slovensku s gymnazistami a študentmi bilingválnych gymnázií. Debatný klub tiež v škole organizuje pre prvákov Noc v škole. Veľkej obľube sa teší niekoľkodňový kurz prežitia v rekreačnom zariadení len pár kilometrov od Považskej Bystrice, ale aj súťaž v sudoku, grilovanie na chodbe školy, fašiangový karneval a množstvo aktivít, ktoré robia akadémiu zaujímavou nielen vďaka štúdiu.

„Úplne najviac ma tešia dve veci. Že INEKO nás v komplexnom hodnotení zaradilo sedem rokov po sebe medzi TOP desať spomedzi asi troch stoviek stredných odborných škôl na Slovensku, no na druhej strane, že vďaka mimoškolským aktivitám nikto nemôže povedať, že naši študenti sú 'kockáči',“ zdôraznil Bologa.

Chlapci OA P. Bystrica vystúpili na svetový hádzanársky trón



Zrejme žiadna stredná škola na Slovensku sa nemôže pochváliť titulom majstra sveta v kolektívnom športe. Mladým hádzanárom Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici sa to senzačne podarilo v roku 2010, keď si v Portugalsku senzačne vybojovali svetový titul po školskej linke.

Korene športových úspechov Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici treba podľa riaditeľa Petra Bologu hľadať predovšetkým v jeho predchodcovi Pavlovi Kováčikovi, ktorý prišiel v minulosti s myšlienkou založenia športových tried. Všetko začalo s volejbalom, postupne sa športové triedy rozšírili o hádzanú, basketbal, ale navštevujú ich aj študenti venujúci sa individuálnym športom.

„Tí ľudia to tu robili a robia dobre, a tak sa po nejakom čase objavili aj úspechy. Už v roku 2008 postúpili naši hádzanári na majstrovstvá sveta v Dánsku, kde skončili na skvelom šiestom mieste. V roku 2010 boli majstrovstvá sveta v Portugalsku a naši študenti ich absolútne šokujúco vyhrali. Vo štvrťfinále vyhrali s rumunskou školou, v semifinále s nemeckou a vo finále si pomerne hladko poradili s chlapcami z iránskej školy. Najmä semifinálové víťazstvo nad Nemcami bolo senzáciou. V Nemecku je totiž viac ako 40 stredných škôl zameraných špeciálne na chlapčenskú hádzanú a našim chlapcom sa podarilo poraziť najlepšiu z nich,“ spomína riaditeľ.



Väčšina absolventov OA z tried zameraných na hádzanú, našlo a nachádza uplatnenie v extraligovom mužstve hádzanárov Považskej Bystrice, niekoľko z nich má za sebou aj štarty v dresoch s dvojkrížom na hrudi vo všetkých vekových kategóriách. A že úspechy hádzanárov OA z Považskej Bystrice nie sú len spomienkami, svedčí aj minulotýždňový titul majstra Slovenska stredných škôl. Hanbu nerobia škole ani basketbalisti, ktorí majú na svojom konte rovnako dve účasti na majstrovstvách sveta stredných škôl.

Volejbalistky OA Považská Bystrica rovnako potvrdzujú vysokú úroveň športovej prípravy v škole – 16-krát po sebe zvíťazili v krajskom finále stredných škôl a z majstrovstiev Slovenska sa tiež nevracali bez medailových umiestnení. Z individuálnych športov stojí za zmienku bronzová medaila študentky OA Moniky Uríkovej z dvojhry žien na tohtoročných majstrovstvách Slovenska dospelých.