Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Obec Belá sa prikláňa k modernému spôsobu života

Na snímke námestie v obci Belá 8. apríla 2016 Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa zástupcu starostu Belej Petra Šugára sa chovu oviec, ktorý tu bol kedysi veľmi rozšírený, venuje už iba družstvo a niekoľko súkromníkov.

Belá 9. apríla (TASR) - Obec Belá v terchovskej doline sa v súčasnosti prikláňa k modernému spôsobu života a chov domácich zvierat je skôr raritou. Podľa zástupcu starostu Belej Petra Šugára sa chovu oviec, ktorý tu bol kedysi veľmi rozšírený, venuje už iba družstvo a niekoľko súkromníkov.

"Takéto tradície ustupujú a obec sa skôr urbanizuje. Vyrastajú nám tu nové hotelové rezorty, reštaurácie či športoviská. Čo sa týka občianskej vybavenosti, obec je v podstate sebestačná. Máme obvodného lekára pre dospelých, obvodného lekára pre deti, je tu ženská lekárka, zubárka. Množstvo služieb, ako sú napríklad kaderníctva a niekoľko menších obchodíkov, či už na potraviny alebo rôzny druhu tovaru. Sú tu dve lekárne, kvetinárstvo, pošta aj bankomat," povedal Šugár.

Belá má miestne časti Kubíková, Kamence a Zlieň, ktoré sú vzdialené aj niekoľko kilometrov a musí sa do nich zachádzať autom. "Takisto aj niekoľko osád, ako napríklad Mažgútovia, Belovia, Kobrtkovia. Celá infraštruktúra je skôr sústredená na centrum. Ale aj každá miestna časť má vytvorenú vlastnú infraštruktúru, aby tam boli splnené aspoň základné potreby občanov," podotkol zástupca starostu.

Doplnil, že k Belej neoddeliteľne patrí aj obecná firma, ktorá zabezpečuje všetky komunálne služby. "Zamestnáva množstvo ľudí z obce, a tým zvyšuje zamestnanosť. Zabezpečuje komplet odpadové hospodárstvo obci. Disponuje množstvom dopravných mechanizmov, autobusmi, ktoré slúžia aj pre iné organizácie v obci. Ako aj pre školu, klub dôchodcov alebo športové kluby. V súčasnosti má okolo 20 zamestnancov," uviedol Šugár.

Obec sa aktívne zapája aj do všetkých projektov v spolupráci s úradom práce podľa aktuálnych výziev. "V súčasnosti pracuje v obci približne 15 zamestnancov, ktorých máme zazmluvnených vďaka úradu práce, čo je pre obec veľmi prospešné. Tým pádom si stíhame spĺňať všetky úlohy a udržiavať obec v čistote. Záujem pracovať je u tých ľudí možno väčší ako v iných obciach, ale cez úrad práce sa nedajú zamestnať všetci. Vždy musíme robiť nejaký výber," uzatvoril zástupca starostu Belej.