Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Obec Čerhov je vstupnou bránou do tokajskej oblasti

Obec Čerhov v okrese Trebišov je spätá s vinohradníctvom. Jej katastrálne územie patrí do oficiálne uznanej slovenskej Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na snímke pohľad na obec Čerhov a vpravo drevená socha sv.Urbana vo vinohradoch nad obcou 15.septembra 2017. Foto: TASR - Roman Hanc

Čerhov má zhruba 800 obyvateľov a hoci leží v národnostne zmiešanom území vedľa hranice s Maďarskom, ide o čisto slovenskú dedinu. Patrí pritom k najstarším obciam Zemplína.

Čerhov 16. septembra (TASR) – Obec Čerhov v Trebišovskom okrese je spätá s vinohradníctvom a tokajským vínom. Jej katastrálne územie patrí do oficiálne uznanej Vinohradníckej oblasti Tokaj.

"Obec je vstupnou bránou do Tokaja, máme 43 hektárov viníc a približne 20 vinárov pestujúcich hrozno a produkujúcich víno," uviedol pre TASR starosta Čerhova Pavol Balogh. Typické odrody z tunajších vinohradov, z ktorých sa robia tokajské vína, sú furmint, lipovina a muškát žltý.

Čerhov má zhruba 800 obyvateľov a hoci leží v národnostne zmiešanom území vedľa hranice s Maďarskom, ide o čisto slovenskú dedinu. Patrí pritom k najstarším obciam Zemplína. "Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1067, tento rok si teda v tejto súvislosti pripomíname 950. výročie," konštatoval starosta.



V obci s pôvodným roľnícko-vinárskym charakterom dbajú na udržiavanie kultúrneho dedičstva. Možno tu navštíviť Dom tradícií s expozíciou gazdovskej izby, miestnych krojov a pracovných nástrojov, aktívny je miestny Folklórny súbor Strapec.

Známou sa obec stala vďaka slávnosti Tokajské vinobranie v posledný septembrový víkend, tento rok sa koná už 16. ročník. Ďalšou typickou pravidelnou akciou je 30. apríla stavanie májov.

S pomocou eurofondov vybudovali v obci Oddychové centrum, ktoré zahŕňa obecnú vínnu pivnicu, jazierko a amfiteáter. "Do pivnice sa zmestí zhruba 50 ľudí, čiže keď príde autobus s návštevníkmi, pomestia sa sem a môžu si v pokoji vychutnať tokajské víno," doplnil starosta. Areál je miestom oberačkových slávností a skrášľujú ho sochy vytvorené v rámci každoročného plenéra drevorezbárov. Stojí tu aj plastika patróna vinohradníkov sv. Urbana alebo socha bežca, do podstavca ktorej vyrývajú mená víťazov Behu tokajskými vinicami.

V nedávnej minulosti zažila dedina odliv mladých ľudí, ktorí odchádzali za prácou, v tomto smere už vidieť pozitívnejší trend. "Obec sa už tak nevyľudnieva ako kedysi, keď bola vysoká nezamestnanosť. Mladé rodiny si začínajú na pozemkoch v obci stavať domy," skonštatoval Balogh.

Festival Tokajské vinobranie láka tisíce návštevníkov

Obec Čerhov v okrese Trebišov je spätá s vinohradníctvom. Jej katastrálne územie patrí do oficiálne uznanej slovenskej Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na snímke strapce hrozna tokajská lipovina vo vinohradoch nad obcou Čerhov 15. septembra 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc


Milovníkov dobrého vína a tradičnej ľudovej kultúry pozýva už tradičný festival Tokajské vinobranie v Čerhove (okr. Trebišov). Tento rok sa uskutoční v piatok 29. a sobotu 30. septembra. Pestrý program vyvrcholí koncertom speváčky Márie Čírovej a ohňostrojom.

Festival je hlavným podujatím organizovaným v obci, stal sa už pojmom a každoročne láka tisíce návštevníkov. Pre obec znamená značnú finančnú záťaž, ale aj veľkú propagáciu. "Už sa ani nedá prestať, lebo tá tradícia presiahla náš región. Vlani sem prišlo okolo 10.000 ľudí, nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska či Poľska, mali sme návštevníkov aj z Kanady," povedal starosta.

Problém je podľa neho s parkovaním množstva áut. Pokiaľ je dobré počasie, dá sa to však zvládnuť so záchytnými parkoviskami na poliach či ihrisku.

Slávnosti vinobrania vznikli pred 16 rokmi, odvtedy sa konajú každoročne každý posledný septembrový víkend. "Chceli sme jednak priblížiť históriu a kultúrne dedičstvo Tokaja a zároveň, keďže sme tu vtedy mali vysokú nezamestnanosť, dať aj príležitosť práce a zárobku našim ľuďom, vinohradníkom a vinárom," priblížil počiatky podujatia starosta.

V poradí 16. ročník festivalu opäť otvorí Beh tokajskými vinicami, pre návštevníkov budú v piatok pripravené aj ukážky tradičného pečenia chleba. V sobotu sa budú v programe "Zempľinska maňira" prezentovať regionálne folklórne súbory. K programu v Oddychovom centre obce patrí jarmok ľudových remesiel či plenér drevorezbárov. V ponuke nebudú chýbať zemplínske špeciality a tokajské vína. "Keďže ide o oslavy vinohradníkov, v hlavnej úlohe bude víno – ochutnávka vín v obecnej pivnici, ale aj tokajské pivnice otvorené aj v okolitých obciach," priblížil starosta Čerhova Pavol Balogh. Návštevníkov z Košíc dovezie v sobotu po železnici historický motorák.

Na slávnostiach sa bude prezentovať 25 vinárov z Čerhova, ako aj z Malej a Veľkej Tŕne.

V obci udržiavajú starý židovský cintorín

Obec Čerhov v okrese Trebišov je spätá s vinohradníctvom. Jej katastrálne územie patrí do oficiálne uznanej slovenskej Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na snímke dobre viditeľný starý židovský cintorín pred vjazdom do obce Čerhov 15. septembra 2017. Za torzom pôvodnej kamennej ohrady sa nachádza približne 20 identifikovateľných náhrobných kameňov a ich fragmentov.
Foto: TASR - Roman Hanc


Pri vjazde autom do obce Čerhov (okr. Trebišov) vedľa železničného priecestia je dobre viditeľný starý židovský cintorín. Za torzom pôvodnej kamennej ohrady sa nachádza približne 20 identifikovateľných náhrobných kameňov a ich fragmentov. Ešte pred 15 rokmi bolo toto miesto zarastené tak, že mnohí o nich ani netušili.

"Bol schovaný za kríkmi a nánosmi, nebolo vidieť, že tam niečo je. Vyčistili sme to, pravidelne to kosíme a udržiavame," uviedol pre TASR starosta obce Pavol Balogh.

Cintorín púta pozornosť turistov, na mieste sa neraz zastavia aj Židia z Maďarska, ktorí obcou prechádzajú. Prístup však komplikuje chýbajúce vhodné miesto na parkovanie. Obec by podľa starostu chcela cintorín zveľadiť. "Máme aj projekt, ktorého súčasťou je brána a obnovenie oplotenia, rozpočet je okolo 2500 eur. Oslovili sme aj židovskú náboženskú obec so sídlom v Banskej Bystrici, ale nevieme získať zdroje," povedal Balogh.



Cintorín bol funkčný od polovice 19. storočia do roku 1944, keď sa začali deportácie Židov v Maďarsku. Čerhov bol následkom Viedenskej arbitráže vtedy jeho súčasťou. V dedine v tom čase žili tri židovské rodiny, spolu 19 ľudí. V nacistických táboroch smrti zahynulo 14 z nich, vrátilo sa len päť dievčat a mladých žien. Tie sa následne s pomocou príbuzných odsťahovali do Izraela a Kanady.

Miesto slúžilo v minulosti nielen na pochovávanie Židov z Čerhova, ale aj okolia. Najväčšia židovská komunita bola v blízkom Slovenskom Novom Meste, kde bola aj synagóga. Cintorín po druhej svetovej vojne v hustom poraste upadol do zabudnutia. V rokoch 2003-2004 sa dostal na svetlo, keď ho v rámci obecných verejnoprospešných prác vyklčovali a vyčistili.

Dom tradícií prezentuje gazdovskú izbu i pec na chlieb

Obec Čerhov v okrese Trebišov je spätá s vinohradníctvom. Jej katastrálne územie patrí do oficiálne uznanej slovenskej Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na snímke starosta Čerhova Pavol Balogh v Dome tradícií v bývalej materskej a základnej škole v obci Čerhov 15. septembra 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc


Ako sa kedysi bývalo a pracovalo na dedine približuje v obci Čerhov (okr. Trebišov) miestny Dom tradícií. Návštevníci si v ňom môžu prezrieť tradičnú gazdovskú izbu s nábytkom a zariadením, ľudový odev, pracovné nástroje i ručne robené výrobky.

Dom tradícií otvorili v roku 2006 v budove bývalej materskej a základnej školy. "Cieľom bolo zachovanie nášho kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie. Všetko, čo sa tu nachádza, doniesli naši občania v rámci zbierky. Keď sme vyhlásili do obecného rozhlasu, že máme takýto zámer, boli veľmi ochotní," priblížil pre TASR starosta Čerhova Pavol Balogh.



Súčasťou expozície je funkčný tkáčsky stav, náradie na spracovanie konope na výrobu látok, poľnohospodárske náčinie či nástroje na výrobu vína vrátane lisu vyrobeného v roku 1903 vo Viedni. Na dvore dopĺňa prezentáciu funkčná pec na chlieb v tradičnej podobe.

"Návštevník uvidí alebo si aj sám za krosnami vyskúša, ako sa kedysi robili pokrovce. Pred vinobraneckými slávnosťami, keď je Beh tokajskými vinicami, dievčatá z nášho Folklórneho súboru Strapec už tradične pečú chlieb. Záujemcovia tak môžu okúsiť chuť chleba priamo z domácej pece," povedal Balogh.

Dom tradícií je otvorený počas slávností, akými sú Tokajské vinobranie alebo stavanie májov. Prístupný je aj na požiadanie, kedy ho záujemcom otvorí a sprievodné slovo poskytne pracovník obecného úradu.

V tokajskom infocentre chcú rozšíriť služby pre návštevníkov

Obec Čerhov v okrese Trebišov je spätá s vinohradníctvom. Jej katastrálne územie patrí do oficiálne uznanej slovenskej Vinohradníckej oblasti Tokaj. Na snímke starosta Čerhova Pavol Balogh pri funkčnej peci na chlieb v tradičnej podobe v pozadí turistická informačná kancelária v obci Čerhov 15. septembra 2017.
Foto: TASR - Roman Hanc


V obci Čerhov (okr. Trebišov) pôsobí tokajské informačné centrum, ktoré pre turistov prevádzkuje združenie Tokajská vínna cesta. Budova stojí v centre dediny pri Dome tradícií a cyklodepa určeného na oddych pre cykloturistov.

Záujemcovia v infocentre môžu získať informácie o pamiatkach, atrakciách a možnostiach vínneho turizmu v tokajskom regióne, ako aj o ubytovacích a stravovacích službách. Po telefonickej dohode si môžu požičať aj bicykle na cyklotúry.

"Informačné centrum v Čerhove je návštevníkom sprístupnené v priebehu roka hlavne počas najväčších podujatí. V letnej turistickej sezóne bolo otvorené denne po štyri hodiny, pre návštevnícke skupiny po dohode aj v mimoriadnych časoch. Celú činnosť zabezpečujeme prostredníctvom dobrovoľníckeho programu, v rámci ktorého nám pri poskytovaní informácií, požičiavaní bicyklov alebo sprievodcovskej činnosti pomáhajú miestni dobrovoľníci," uviedla pre TASR Michaela Jánošík Maciková, projektová manažérka Združenia Tokajská vínna cesta.

Činnosť informačného centra by sa v budúcnosti mala rozšíriť, starať by sa o to mal pracovník v rámci trvalého pracovného pomeru. Združenie Tokajská vínna cesta na to podalo projekt v rámci vládneho programu pomoci pre najmenej rozvinuté regióny. "Projektom by sme chceli doplniť služby informačného centra o ďalšie činnosti a zároveň financovať pracovníka, ktorý by rozvíjal marketingovo a ďalšími aktivitami Vinohradnícku oblasť Tokaj a prezentoval ju na Slovensku i v zahraničí," priblížila Maciková. Predpokladá, že potrebné financie na obdobie do roku 2020 by malo združenie získať do konca tohto roka.

Infocentrum otvorili v novembri 2014 v rámci projektu Tokaj je len jeden, ktorý bol zameraný na podporu rozvoja cestovného ruchu a financovaný zo zdrojov Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Jeho sídlo sa stalo prvou nízkoenergetickou budovou v slovenskom regióne Tokaja. Slúži aj ako predajňa miestnych produktov a suvenírov, máp či informačných materiálov. V bezprostrednej blízkosti je priestor na stanovanie alebo státie pre karavany.