Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Obec Smilno je na testovanie pripravená, upozorňuje na financovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pri pilotnom testovaní prišlo do obce 249 cudzích občanov.

Smilno 4. novembra (TASR) – Na ďalšie kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19 počas víkendu 7. a 8. novembra je obec Smilno v okrese Bardejov pripravená. Podľa Silvie Paľovej z obecného úradu im však stále chýba usmernenie k financovaniu.

Ako povedala pre TASR, vzhľadom na dve testovania, ktoré sa v obci uskutočnili v uplynulých dňoch, vedia, čo je potrebné zabezpečiť a ako ho zorganizovať, aby bol jeho priebeh plynulý.

"Zlepšili sa tlačivá, vyžaduje sa menej osobných údajov a tým sa urýchľuje registrácia. Číslovanie testovaných a testov odporúčané Ozbrojenými silami (OS) SR je ťažko použiteľné, oveľa jednoduchšie je využiť trojdielne šatňové lístky. Stále chýba usmernenie k financovaniu. Súpiska, ktorá obsahuje potrebné materiály a zabezpečenie odberného miesta je v prvom rade určená pre veliteľa," povedala Paľová.

Samospráva má podľa jej slov aj iné náklady, ako sú energie, hygienické potreby na toaletách, náklady na vykurovanie miestností pre prezlečenie, stravovanie a uskladnenie biologického odpadu.

"Čo sa týka výpomoci pri testovaní občanov z iných obcí a mesta Bardejov, sme k dispozícii, stíhame pomôcť aj pri testovaní počas dvoch dní. Pri pilotnom testovaní k nám prišli cudzí občania v počte 249. Pri poslednom testovaní to bolo 99 občanov. Kapacitu počtu testovaní je možné zvýšiť, ak budú zabezpečené testy a certifikáty od prvého dňa, kedy je najväčší záujem," skonštatovala Paľová a dodala, že testovací tím majú zabezpečený. V prípade potreby majú v zálohe aj ďalších ľudí z obce.