Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Regióny

Zastupiteľstvo obce Ruská postupovalo voči E. Lakatošovej nezákonne

Erika Lakatošová, ktorá poukázala pred niekoľkými rokmi ako zamestnankyňa obce na údajné nekalé praktiky, získala za ochranu verejných zdrojov a vytrvalosť ocenenie Biela vrana.

Ruská 9. októbra (TASR) - Michalovská Okresná prokuratúra vydala v týchto dňoch protest proti postupu Obecného zastupiteľstva v obci Ruská, ktorý uplatnilo voči miestnej obyvateľke Erike Lakatošovej. Zastupiteľstvom prijaté uznesenie jej totiž neumožnilo ujať sa uvoľneného poslaneckého mandátu. Prokuratúra ho navrhuje ako nezákonné zrušiť.

Obecné zastupiteľstvo obce Ruská od roku 2011 opakovane neumožnilo Lakatošovej ujať sa uvoľneného poslaneckého mandátu. V tejto súvislosti podala podnet na Okresnú prokuratúru v Michalovciach, ktorá na to zareagovala vydaním protestu.

K nastúpeniu Lakatošovej na uvoľnený mandát poslanca po bývalom poslancovi Obecného zastupiteľstva Zoltánovi Pekárovi do dnešného dňa nedošlo. Začiatkom júna tohto roka totiž na zasadnutí zastupiteľstva zložil sľub poslanca obce Ruská ďalší náhradník Oto Palínsky, ktorý získal vo voľbách menej hlasov ako Lakatošová.

"Pani Lakatošová napadla podnetom na Okresnej prokuratúre tú časť uznesenia Obecného zastupiteľstva v Ruskej, ktoré vzalo na vedomie nastúpenie ďalšieho náhradníka v poradí. Prokuratúra vo svojom proteste potvrdila, že išlo o nezákonný postup a príslušné uznesenie je v rozpore so zákonom. Poslanci ho teraz musia urýchlene zrušiť, inak sa môže prokurátorka domáhať jeho zrušenia podaním žaloby na súde," informoval právny zástupca Lakatošovej, Martin Štoffa z občianskeho združenia VIA IURIS. Lakatošová by mala podľa jeho slov po zrušení prokuratúrou napadnutého uznesenia nastúpiť na post poslanca čo najskôr.

"Uznesením Obecného zastupiteľstva obce Ruská č. 3/2012 z 8. júna 2012, ktorým obecné zastupiteľstvo zobralo na vedomie obsadenie uvoľnenej funkcie poslanca Otom Palínskym, bol porušený zákon, preto je protest prokurátora podaný dôvodne," potvrdil pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Košiciach Milan Filičko.

Erika Lakatošová, ktorá poukázala pred niekoľkými rokmi ako zamestnankyňa obce na údajné nekalé praktiky jej vedenia, získala za ochranu verejných zdrojov a vytrvalosť ocenenie Biela vrana 2011. Udeľuje ju spoločne aliancia Fair-play a VIA IURIS.