Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Obetiam domáceho násilia poskytne pomoc v Bratislave druhý ženský dom

Na snímke zľava riaditeľka Krízového centra Brána do života Daniela Gáliková a riaditeľka novootvoreného bezpečného ženského domu DÚHA Dagmar Povodová obdržali zbierku zamestnancov Úradu vlády SR pre klientky bezpečného ženského domu a ich deti. Foto: TASR/Jakub Kotian

Nový bezpečný ženský dom bude spolupracovať s už existujúcim v bratislavskej Petržalke – Brána do života.

Bratislava 4. februára (TASR) - V Bratislave dnes oficiálne otvorili už druhý bezpečný ženský dom. Zariadenie poskytne okrem ubytovania pre týrané ženy a ich deti aj odborné podporné služby, ako napríklad sociálne a psychologické poradenstvo, krízovú intervenciu či psychoterapiu.

Vznik nového Bezpečného ženského domu Dúha podporili z prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR vo výške 641.000 eur. Občianske združenie Domov-Dúha, ktoré je prijímateľom pomoci a jedným z realizátorov projektu, spolufinancovalo s partnermi projekt vo výške 75.806 eur.

Nový bezpečný ženský dom bude spolupracovať s už existujúcim v bratislavskej Petržalke – Brána do života. Daniela Gáliková, riaditeľka tohto zariadenia, ktoré je súčasťou krízového centra, poukázala na to, že ženy, ktoré hľadajú pomoc, sú nielen obeťami fyzického a psychického týrania, sú aj sociálne izolované a ekonomicky nesamostatné. "Preto by tento bezpečný ženský dom mal byť akousi štartovacou plochou, ktorá pomôže týraným ženám začať nový život," uviedla Gáliková.

Dagmar Povodová z OZ Domov-Dúha, riaditeľka nového Bezpečného ženského domu Dúha, informovala, že zariadenie poskytne šesť rodinných miest so 16 lôžkami. Budova bude mať aj bezbariérový prístup. "Aby sme uľahčili štart týmto ženám do nového života, budeme im pomáhať aj hľadaním pracovného miesta, s výchovou detí a takisto im umožníme, aby za ubytovanie priamo neplatili, ale tieto peniaze ukladali do depozitu, ktorý budú mať k dispozícii ako štartovací kapitál pre nový život," vysvetlila Povodová.



Odborníčka priznala, že zariadenie už má žiadosti z celého Slovenska. "Tým, že poskytujeme služby, ktoré spolufinancuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), budeme uprednostňovať obete domáceho násilia z Bratislavského kraja." Prvé klientky sa do prechodného domova nasťahujú hneď po dnešnom otvorení.

BSK poskytol na zriadenie nového bezpečného ženského domu jednu zo svojich budov, postaral sa o jeho kompletnú rekonštrukciu. Pomoc kraja sa tým nekončí, bude financovať podporné sociálne a psychoterapeutické služby pre týrané ženy a ich deti. "A to nielen pre samotné klientky zariadenia, ale aj tie, ktoré sa ešte nerozhodli požiadať o miesto v zariadení. Majú možnosť využiť ambulantnú formu podporných služieb, ktoré budú pracovníčky bezpečného ženského domu poskytovať," vysvetlila podpredsedníčka BSK Gabriella Németh.

Veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Inga Magistad upozornila, že podpora prevencie rodovo podmieneného a domáceho násilia je jednou z prioritných oblastí, kam smerujú dotácie z Nórskeho finančného mechanizmu. "Opatrenia v tejto oblasti sú rozhodujúce pre posilnenie postavenia žien v spoločnosti," zdôraznila nórska veľvyslankyňa.

Generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Ján Krak informoval, že v rámci programu Domáce a rodovo podmienené násilie, ktorého správcom je Úrad vlády SR, je alokovaných v rámci programového obdobia 2009-2014 celkovo desať miliónov eur, 8,5 milióna pochádza z nórskych grantov, zvyšných 1,5 milióna zo štátneho rozpočtu. "V rámci tohto programu by malo byť zrealizovaných 84 rodinných miest pre obete domáceho a rodovo podmieneného násilia," informoval Krak. Na Slovensku je už vytvorených približne 90 rodinných miest. Podľa prieskumov by ich bolo celkovo potrebných 220.

V rámci dnešného slávnostného otvorenia odovzdali zamestnanci úradu vlády materiálnu pomoc pre klientky bezpečného ženského domu a ich deti.