Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

VIDEO: Obete holokaustu si v Poprade pripomenuli pri pamätnej tabuli

Pietnou spomienkou spojenou s kladením kvetov a vencov si dnes popoludní na železničnej stanici v Poprade pripomenuli pri pamätnej tabuli 75. výročie odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Poprad, 26. marca 2017. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Deportácie Židov zo Slovenska v roku 1942 boli uskutočňované na základe Židovského kódexu zo dňa 9. septembra 1941.

Poprad 26. marca (TASR) – Pietnou spomienkou si dnes popoludní na železničnej stanici v Poprade pripomenuli pri pamätnej tabuli 75. výročie odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Pietna spomienka spojená s kladením vencov bola zároveň poslednou akciou, ktorá sa v Poprade a v susednom Kežmarku pri tejto príležitosti konala.



Podľa riaditeľa Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavla Mešťana 75 rokov predstavuje dlhý čas na to, aby nebol znepokojený zo súčasnej situácie na Slovensku. "Ožívajú tendencie, ako je neustála oslava Hitlera aj Slovenského štátu na čele s prezidentom, hľadanie ciest ako ospravedlniť prezidenta Tisa. Po 75 rokoch, po poznatkoch, ktoré máme o holokauste, netvrdím, že sa už o ňom vie všetko, ale vie sa o ňom tak veľmi veľa, že jeho spochybňovanie a podceňovanie, je v mojich očiach čosi tragické," povedal. Podľa neho sa holokaust na Židoch už nezopakuje. "Je tragédia, že si ľudstvo po toľkých rokoch neuvedomuje cestu, ktorá viedla k holokaustu. Neuvedomujeme si ani to, čo dokázal urobiť človek človeku," dodal Mešťan.

Pietnou spomienkou spojenou s kladením kvetov a vencov si dnes popoludní na železničnej stanici v Poprade pripomenuli pri pamätnej tabuli 75. výročie odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Poprad, 26. marca 2017.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Výročie začiatku deportácií zo Slovenska do koncentračných táborov si prišla do Popradu z Kanady pripomenúť aj 92-ročná Edita Grosmanová, ktorá prežila tri roky a tri mesiace v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau. Podľa nej sa svet nezlepšil. "Sľúbila som sebe i svetu, že aj keby ma mali nosiť na nosidlách, ale moja hlava bude pracovať, budem rozprávať. Myslím si, že som zostala nažive preto, aby som o tom hovorila," povedala v sobotu počas odhalenia pamätnej tabule na fasáde Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade. Škola sa nachádza v bývalých kasárňach, kde boli v roku 1942 sústreďovaní Židia určení na transport.

Na snímke 92-ročná Edita Grosmanová, posledná žijúca z prvého transportu židovských dievčat, reční počas pietnej spomienky na 75. výročie odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska na železničnej stanici v Poprade 26. marca 2017.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Deportácie Židov zo Slovenska v roku 1942 boli uskutočňované na základe Židovského kódexu zo dňa 9. septembra 1941. V prvej fáze deportácií vznikli koncentračné strediská na Patrónke v Bratislave, Žiline, Poprade, Seredi a Novákoch, odkiaľ boli vypravené vlakové súpravy s deportovanými. "V dňoch 20. a 21. marca 1942 sa začalo so zhromažďovaním mladých dievčat, ktoré mali odchádzať na údajné práce do Poľska. V prvých štyroch transportoch odišlo 3670 dievčat, v ďalších vlakoch mladí chlapci od 16 rokov a od júla už vlakmi Slovenských železníc slovenské úrady začali odvážať celé rodiny vrátane malých detí a starcov," informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzea židovskej kultúry v Bratislave Stanislava Šikulová.

Pietnou spomienkou spojenou s kladením kvetov a vencov si dnes popoludní na železničnej stanici v Poprade pripomenuli pri pamätnej tabuli 75. výročie odchodu prvého transportu zo Slovenska do nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau na území okupovaného Poľska. Poprad, 26. marca 2017.
Foto: TASR - Oliver Ondráš