Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Obete holokaustu si v Bratislave aj tento rok pripomínajú čítaním mien

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Mená na pietnej spomienke sa čítajú z deportačných zoznamov tzv. prvej vlny deportácií v roku 1942, keď bolo z územia vtedajšieho Slovenska deportovaných takmer 58.000 obetí.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Obete holokaustu si aj tento rok pripomínajú v bratislavskom Divadle Pavla Országha Hviezdoslava čítaním mien z deportačných zoznamov. Vo štvrtok večer ich prednesú osobnosti spoločenského, kultúrneho a politického života. Čítanie mien doplnia krátke rozhovory s obeťami holokaustu alebo s ich blízkymi a rodinnými príslušníkmi.

"Tentoraz budú na svoje mamy spomínať Júlia Sherwood Kalinová, ktorá porozpráva o zážitkoch počas holokaustu svojej mamy novinárky Agneši Kalinovej, a Miranda, dcéra najlepšej priateľky Agneši Kalinovej Marianny Eger. O zážitkoch svojich rodičov počas holokaustu bude rozprávať aj Zuzana Sternová," avizovali organizátori.

Medzi približne 40 osobnosťami, ktoré budú na 14. ročníku čítať mená obetí, budú Emília Vášáryová, Juraj Droba, Pavel Traubner, Ivan Korčok, Braňo Jobus, Kata Martinková, Ľuba Lesná, Braňo Závodský, Peter Švec, Juraj Stern, Miroslav Wlachovský či Daniel Bútora. Hudobným hosťom bude Zuzana Smatanová.

Mená na pietnej spomienke sa čítajú z deportačných zoznamov tzv. prvej vlny deportácií v roku 1942, keď bolo z územia vtedajšieho Slovenska deportovaných takmer 58.000 obetí. Na Slovensko sa z nich vrátilo len niekoľko sto osôb. Druhá vlna deportácií sa uskutočnila od septembra 1944 do konca marca 1945, kedy bolo deportovaných ďalších asi 13.000 osôb, no absolútna väčšina deportačných zoznamov z nej sa nezachovala.