Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Objekty v cigeľskej bani by mohli slúžiť mladým kreatívcom

Na snímke vodná plocha pod Baňou Cigeľ, archívne foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

"Vytvorili by sa tam priestory na výstavy, workshopy, konferencie alebo na vývoj nových technológií," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu.

Cigeľ 23. marca (TASR) - Budovy v areáli Bane Cigeľ by sa v budúcnosti mohli stať priestorom, kde by sa združovali mladí kreatívci z regiónu hornej Nitry. S týmto ďalším využitím objektov bane, kde od tohto roka začali Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) s prípravou na ukončenie ťažby, prišla nezisková organizácia Združenie za záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry.

Čo po ukončení ťažby

"Vo vyťažených priestoroch Bane Cigeľ desať rokov funguje jeden vynikajúci a už aj veľmi dobre známy produkt cestovného ruchu, a to Hornonitriansky banský skanzen. Tento by mohol fungovať aj ďalej, no Baňa Cigeľ plánuje ukončiť ťažbu a z jedného dňa na druhý by sa mohlo stať, že banský skanzen, ktorý je na túto baňu viazaný, skončí. Preto niekoľko pracovníkov združenia vypracovalo štúdiu pod názvom Stratégia rozvoja - oddychové a náučné centrum so zameraním na históriu a súčasnosť hnedouhoľného baníctva na hornej Nitre," uviedla Sylvia Maliariková, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) región horná Nitra-Bojnice, ktorej sú HBP a združenie členmi.

Ako pokračovala, v rámci projektu by tak mohlo v cigeľskej bani, v blízkosti skanzenu vzniknúť kreatívne centrum pre hornú Nitru a v ňom by sa tiež zachovala banská technika, ktorá má nevyčísliteľnú historickú aj technickú hodnotu. "Vytvorili by sa tam priestory na výstavy, workshopy, konferencie alebo na vývoj nových technológií. Možno sú tu nejaké mladé firmy kreatívcov, ktoré majú plné hlavy inovácií, no potrebujú nejaké technické priestorové zázemie. Pod kreatívny priemysel patrí tiež móda, filmový priemysel. Toto tu svojím spôsobom chýba," ozrejmila.

Veľký potenciál

Centrum pre kreatívcov by podľa riaditeľky OOCR mohlo využiť aj železničnú trať, ktorá spája Cigeľ s Prievidzou. "Pre deti, ktoré chodia na základnú školu, alebo študentov stredných škôl by cestovanie vláčikom mohlo byť atraktívne. Deti by mohli možno raz za školský rok navštíviť toto centrum, mohli by to využiť aj učitelia takých predmetov ako fyzika a chémia, kde treba ukázať viac, ako je to možné v školských laboratóriách. Takže ten potenciál ďalšieho rozvoja oddychovo-náučného centra je tu obrovský," poznamenala a dodala, že vytvorením oddychového a náučného centra by sa tiež na hornej Nitre rozšírila ponuka od kultúrneho turizmu až po ten priemyselný.

HBP plánujú ukončiť ťažbu na úseku v Cigli v roku 2017. Dôvodom bude očakávaný pokles ťažby v súvislosti so sprísnenou legislatívou Európskej únie v oblasti ochrany ovzdušia a s ním súvisiacim odstavením dvoch blokov Elektrárne Nováky, ktoré nespĺňajú kritériá.