Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Po oblievačke sa Rómovia vo Vaľkovni chystajú na večernú zábavu

Veľkonočná oblievačka patrí k stále žijúcim tradíciám v rómskej komunite v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. V horehronskej Vaľkovni, kde žije 410 obyvateľov, sa od rána striedajú početné skupiny rómskych polievačov. Menších chlapcov sprevádzajú starší a spoločne navštevujú takmer všetky domácnosti, kde ich pustia. Foto: TASR/Ján Siman

V horehronskej Vaľkovni, kde žije 410 obyvateľov, sa od rána striedajú početné skupiny rómskych polievačov.

Vaľkovňa 21. apríla (TASR) - Veľkonočná oblievačka patrí k stále žijúcim tradíciám v rómskej komunite v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. Ako pre TASR povedal jeden z kúpačov Karol Pohlot, pri návštevách prejdú celú dedinu bez ohľadu na to, či sú to Rómovia, alebo ostatní obyvatelia.

V horehronskej Vaľkovni, kde žije 410 obyvateľov, sa od rána striedajú početné skupiny rómskych polievačov. Menších chlapcov sprevádzajú starší a spoločne navštevujú takmer všetky domácnosti, kde ich pustia. "Sú to naše tradície a k nim patrí hlavne dobré jedlo, pitie, návštevy a zábava. Na stole nesmie chýbať údené kolienko, údená rolka, vajíčka a na zapitie dobre vínko. Chlapci dostávajú vajíčka, väčšinou už tie čokoládové. U nás to všetko vyvrcholí v podvečer. Urobíme si zábavu, budeme hrať a spievať," povedal Pohlot.

Veľkonočná oblievačka patrí k stále žijúcim tradíciám v rómskej komunite v obci Vaľkovňa v okrese Brezno. V horehronskej Vaľkovni, kde žije 410 obyvateľov, sa od rána striedajú početné skupiny rómskych polievačov. Menších chlapcov sprevádzajú starší a spoločne navštevujú takmer všetky domácnosti, kde ich pustia.
Foto: TASR/Ján Siman