Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obnova Mlynských nív a výstavba autobusovej stanice idú podľa plánu

Výstavba novej autobusovej stanice na Mlynských nivách 18. septembra 2018 v Bratislave. Na snímke budovanie kruhového objazdu. Foto: TASR Pavel Neubauer

Ulica Mlynské nivy sa postupne mení na nový bratislavský bulvár, ktorý bude mať kompletne obnovenú dopravnú a technickú infraštruktúru nad aj pod jej povrchom.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Rozsiahla rekonštrukcia ulice Mlynské nivy v Bratislave a výstavba priľahlej novej autobusovej stanice idú podľa plánu a časového harmonogramu. Po utorkovom kontrolnom dni na oboch stavbách to uviedli zástupcovia hlavného mesta a investora HB Reavis, ktorý práce realizuje. Vynovenú ulicu Mlynské nivy by mali Bratislavčania dostať na jeseň 2019, novú autobusovú stanicu v roku 2020.

Ulica Mlynské nivy sa postupne mení na nový bratislavský bulvár, ktorý bude mať kompletne obnovenú dopravnú a technickú infraštruktúru nad aj pod jej povrchom. Rekonštrukciu realizuje investor na vlastné náklady, celková investícia do infraštruktúry v celej zóne Nové Nivy je odhadovaná na 40 miliónov eur.



Obnova ulice sa aktuálne nachádza v prvej fáze, ktorá sa začala v máji, a potrvá do jesene za plnej prevádzky automobilovej a autobusovej dopravy. "Od mája sme sa pustili do obnovy infraštruktúry na južnej strane ulice Mlynské nivy, kde obnovujeme verejný vodovod, plynovod, rozvody vysokého napätia, optické káble, káble verejného osvetlenia i samotnú cestnú komunikáciu," priblížil Jakub Gossányi z HB Reavis.

Prednedávnom investor pristúpil k budovaniu podzemného kruhového objazdu a má za sebou prípravné práce k výmene sútokovej komory pod križovatkou Mlynské nivy – Karadžičova. Koncom jesene investor pristúpi k druhej fáze rekonštrukcie, ktorá bude prebiehať na severnej časti ulice. Predmetom rekonštrukcie budú podľa Gossányiho aj naďalej predovšetkým inžinierske, dopravné, líniové a vodné stavby. "Celkovo sa počas nej dotkneme približne 95 stavebných objektov, medzi nimi aj niekoľko sto rokov starej kanalizácie ešte z čias Márie Terézie," uviedol. Na ulici má po rekonštrukcii pribudnúť v každom smere jeden jazdný pruh, podzemný kruhový objazd, cyklotrasy, nové chodníky a zeleň. Investor tam sľubuje vyše 150 stromov.



Aj v prípade výstavby novej autobusovej stanice pokračuje podľa developera i mesta všetko podľa harmonogramu. "Stavba je momentálne rozdelená na viacero celkov. Výrazne napreduje Nivy Tower. Na Stanici Nivy pracujeme na základovej doske, v niektorých častiach sa už dostávame do mínus prvého a druhého podlažia. O rok by už mohol byť celý skelet hotový, je to teraz výrazne o betonáži. Termín dokončenia v roku 2020 naďalej platí," povedal Gossányi. Nová autobusová stanica bude kombináciou medzinárodného autobusového terminálu, nákupného centra, tržnice a výškovej administratívnej budovy.

Výstavba projektu Stanica Nivy, ktorý má celkovo stáť 345 miliónov eur, sa začala v máji 2017 prácami na administratívnej budove Nivy Tower. Asanačné práce na mieste starej autobusovej stanice sa začali v októbri minulého roka a boli dokončené v januári tohto roka. Funkciu doterajšej autobusovej stanice plní náhradná autobusová stanica na Bottovej ulici v Bratislave.