Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Obnovená synagóga bude slúžiť ako multifunkčné kultúrne zariadenie

Takto vyzerala synagóga v roku 2006. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kompletná rekonštrukcia synagógy trvala viac ako rok. Náklady na obnovu pamiatky dosiahli zhruba dva milióny eur.

Levice 26. apríla (TASR) – Levická synagóga je od dnešného dňa sprístupnená verejnosti. Mesto Levice pri príležitosti slávnostného otvorenia zrekonštruovanej synagógy pripravilo trojdňový kultúrny program venovaný židovskej problematike.

V spolupráci s Klubom filatelistov v Leviciach súčasne nechalo vyrobiť príležitostnú ručnú pečiatku, ktorou si záujemcovia môžu dať opečiatkovať odosielanú poštu na Pošte 1 v Leviciach. Verejnosti bude na pošte do 4. mája k dispozícii vyčlenená poštová priehradka. Na pečiatke, ktorá má predovšetkým zberateľskú hodnotu, je vyobrazená levická synagóga, dátum slávnostného otvorenia, Dávidova židovská hviezda a rok postavenia synagógy. Autorom pečiatky je Želiezovčan Adrián Ferda.

Kompletná rekonštrukcia synagógy trvala viac ako rok. Náklady na obnovu pamiatky dosiahli zhruba dva milióny eur. Mesto získalo financie na obnovu z fondov Európskej únie. Počas rekonštrukčných prác objavili stavební robotníci v základoch stavby unikátnu zakladaciu listinu i vreckový izraelitský kalendár, vydaný v roku 1939. Je to kalendár na 5700. rok podľa židovského kalendára, ktorý bol platný od 14. septembra 1939 do 3. októbra 1940. Kalendár je vydaný v maďarčine a v hebrejčine.

Zakladaciu listinu z roku 1883 našli robotníci uloženú v sklenenej lekárnickej dóze, ktorá bola vložená do základov synagógy pri položení základného kameňa. Text dokumentu v maďarskom jazyku je písaný rukou. Listinu podpísali vtedajší najvyšší rabín v Leviciach, primátor, riaditelia škôl a zástupcovia cirkevných obcí. Dokument je v značne poškodenom stave. Predmety zostanú v historickom zbierkovom fonde Tekovského múzea v Leviciach.

Synagóga po rekonštrukcii nebude slúžiť na náboženské účely. Stane sa multifunkčným kultúrnym zariadením, ktoré poskytne priestor pre rôzne hudobné koncerty či vystúpenia divadiel malých foriem. Bude v nej galéria a výstavná sieň. Podľa primátora Levíc Štefana Mišáka nadviaže v ďalších rokoch na obnovu synagógy rekonštrukcia židovskej školy, ktorú prístavba pripojí k synagóge. Dotáciu na tento projekt chce mesto získať z ministerstva kultúry, pripravené však má aj vlastné zdroje.