Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obyvateľ podal žalobu, týkajúcu sa megainvestície Jaguaru

Na snímke miesto, kde vznikne park. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Žalobu bol podľa vlastných slov nútený podať po arogantnom ignorovaní zákona v konaní.

Nitra 23. februára (TASR) – Žalobu na preskúmanie rozhodnutia Okresného úradu Nitra so žiadosťou o odklad vykonateľnosti rozhodnutia, keď úrad rozhodol neposudzovať vplyv automobilky Jaguar Land Rover na životné prostredie, podal Roman Cerulík z Nitry. Žalobu sa rozhodol podať na Krajskom súde v Nitre ako obyvateľ dotknutého územia a vlastník pozemkov začlenených do Strategického parku, ako aj okolitých pozemkov.

„Žalobu som bol nútený podať po arogantnom ignorovaní zákona v konaní. Orgán ochrany životného prostredia, ako aj navrhovateľ zámeru výstavby automobilového závodu SARIO, štátna agentúra ministerstva hospodárstva, pre investíciu Jaguar Land Rover skreslili údaje, ktoré sú podkladom pre zistenie nutnosti povinného posudzovania vplyvov tejto investície na životné prostredie,“ povedal Cerulík.

Podľa jeho slov štátny orgán na základe neúplných a zavádzajúcich údajov odmietol posudzovanie vplyvov tejto najväčšej investície desaťročia na životné prostredie, a tým samozrejme aj na ochranu zdravia a kvalitu života občanov. Cerulík ako žalobca je presvedčený, že jediný legálny a možný postup je nutnosť ešte pred prípadným začatím výstavby automobilového závodu posúdiť jeho vplyv na životné prostredie tak, ako to ukladá zákon.