Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Obyvatelia Brezna si zmerali sily s profesionálnymi vojakmi

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Akcia „Ukáž, na čo máš!“ bude pokračovať v sobotu 20. februára v Humennom.

Brezno 13. februára (TASR) - Obyvatelia Brezna sa dnes na Námestí gen. M.R. Štefánika bližšie zoznámili s projektom dobrovoľnej vojenskej prípravy a zmerali si sily s profesionálnymi vojakmi na prekážkovej dráhe. Akcia s názvom „Ukáž, na čo máš!“ bola v poradí už treťou zo série podujatí, ktoré rezort obrany pripravil na podporu dobrovoľnej vojenskej služby. Už tradične si návštevníci mohli zároveň pozrieť vojenskú techniku a preveriť si svoje vedomosti z poskytovania prvej pomoci.

„Počas týchto podujatí majú občania možnosť spýtať sa priamo profesionálnych vojakov, čo ich zaujíma, ale aj otestovať si svoje fyzické schopnosti,“ vysvetlil minister obrany SR Martin Glváč. Zároveň pripomenul, že v tomto roku sa bude môcť do dobrovoľnej vojenskej prípravy zapojiť 150 občanov.

Ako uviedol veliteľ 2. mechanizovanej brigády Prešov, brigádny generál Martin Stoklasa, touto akciou chcú ozbrojené sily podporiť projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. „Naším cieľom je ukázať potenciálnym uchádzačom, s akým náročným výcvikom sa môžu stretnúť, ale zároveň si môžu pozrieť aj zbrane a techniku,“ vysvetlil. Taktiež pripomenul, že počas výcviku sa budú môcť pripravovať v špecializáciách ženista, odmorovač, spojár a strelec.

Plukovník Tomáš Szalai zo Sekcie ľudských zdrojov Ministerstva obrany SR doplnil, že základnou podmienkou zapojenia sa do dobrovoľnej vojenskej prípravy je podanie prihlášky a splnenie zákonných podmienok. „Dĺžka prípravy bude 12 týždňov. Počas prvých deviatich bude prebiehať základný vojenský výcvik, kde záujemcovia získajú základné vedomosti a zručnosti, ktoré musí ovládať každý jeden vojak. A na to bude nadväzovať trojtýždňový odborný výcvik,“ vysvetlil.

V Brezne bol pripravený aj program pre deti, ktoré mohli napríklad získať kartičku mladého vojenského záchranára. Pozrieť si mohli ručné zbrane a vozidlá, ktoré majú vo výzbroji profesionálni vojaci a v rámci kreatívnych dielní si zase mohli vyskúšať maskovanie kamuflážnymi farbami. Pre všetkých návštevníkov podujatia bol pripravený aj pravý vojenský guláš.

Akcia „Ukáž, na čo máš!“ bude pokračovať v sobotu 20. februára v Humennom.