Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na Ciglianskej ceste v Prievidzi sa premnožili ploštice

Deratizéri s dymiacimi dezinsekčnými prístrojmi likvidujú ploštice. Ilustračné foto Foto: TASR

S premnoženými plošticami majú problém už dlhšie. Dušan Kaduch vysvetlil, že mu ploštice pravdepodobne vošli do bytu cez zásuvky, ktoré si musel zapchať.

Prievidza 26. septembra (TASR) - Obyvatelia nájomných bytov na Ciglianskej ceste v Prievidzi sa sťažujú na premnožené ploštice vo svojich príbytkoch. Radnica hovorí, že dezinsekciu vykonáva dva razy ročne, problémom je podľa nej aj to, že nájomníci pri nej nespolupracujú.

S premnoženými plošticami majú obyvatelia Ciglianskej cesty podľa ich slov problém už dlhšie. Jeden z nich, Dušan Kaduch vysvetlil, že mu ploštice pravdepodobne vošli do bytu cez zásuvky, ktoré si musel zapchať. "Znepríjemňuje mi to život. Som celý doštípaný, aj u lekára sa hanbím vyzliecť, lebo si myslím, že mi zniekadiaľ vylezú," povedal s tým, že ploštice odstraňuje na vlastné náklady, pričom na dezinsekciu minie niekoľko eur mesačne. Kaduch podľa svojich ďalších slov musel kvôli premnoženým plošticiam vyhodiť aj jednu skriňu či veľkú časť oblečenia.

"Zloženie obyvateľov, ktorí bývajú v týchto bytovkách, predurčuje ich správu. My sa o bytovky staráme, napríklad len za minulý rok sme vynaložili len za dezinsekciu a deratizáciu priestorov 7300 eur a taktiež na ďalšiu bežnú údržbu, ktorá je spojená s nájomnými bytmi," reagoval hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Dezinsekciu priestorov podľa neho vykonáva samospráva jednak podľa akútnej potreby alebo potom v jarných a jesenných mesiacoch, nemôže ju teda robiť po jednotlivých bytových jednotkách, keďže je to neúčinné.

Ďureje doplnil, že samospráva sa pri dezinsekcii priestorov na Ciglianskej ceste naráža na rôzne problémy ako to, že ich ľudia nechcú pustiť do bytov, prinášajú si tam rôzny nábytok alebo ošatenie zo skládok, čo podľa neho predurčuje znečistenie bytov. "Potom je jasné, že tam sú rôzne ploštice alebo iný invázny hmyz. Ale vždy, keď to riešime v dostatočnom časovom predstihu s majiteľmi bytov, ktorí si chcú nechať vydezinfikovať bytovú jednotku, tak títo ľudia problém nemajú," zdôraznil.

Komunita na Ciglianskej ceste je podľa hovorcu mesta žiaľ predurčená k tomu, že je tam zlý stav bytoviek. "Ľudia sú do značnej miery povinní udržiavať tieto bytové domy a sú zodpovední za to, ako tieto bytové domy vyzerajú," podčiarkol.

V prípade premnožených ploštíc nemôže podľa regionálnej hygieničky Zuzany Tornócziovej zasiahnuť ani Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach, keďže to nemá upravené v legislatíve. "Vyslovene je to na majiteľoch bytov alebo správcoch bytov," ozrejmila. Prievidzský RÚVZ podľa nej registruje sťažnosti obyvateľov na ploštice. "Chodia ľudia, sťažujú sa, informujeme o tom potom bytový podnik alebo majiteľov, že by tam mali vykonať dezinsekciu," vysvetlila.

Ploštice, ako priblížila regionálna hygienička, sú obťažujúcim druhom hmyzu, ktorý spôsobuje štípance po celom tele, saje krv, no nespôsobuje infekciu. "Vyskytujú sa nielen v bytových domoch, ale aj v penziónoch, hoteloch, aj luxusnejších, je to viac problém všetkých obytných miestností," dodala.

Na Ciglianskej ceste disponuje samospráva Prievidze v súčasnosti 50 voľnými bytovými jednotkami. Mesto hľadá alternatívy na ich využitie, o aké ide, Ďureje zatiaľ konkretizovať nechcel.