Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Regióny

Obyvatelia Nižnej Myšle sa stále boja veľkých dažďov

Na snímke 4. júna 2010 ľudia sa sťahujú z narušených a popraskaných rodinných domov v obci Nižná Myšľa Foto: TASR/František iván

Pred dvoma rokmi zničili lejaky v Nižnej Myšli takmer 30 domov, 26 rodín prišlo o trvalé bydlisko.

Nižná Myšľa 21. júla (TASR) - Obyvatelia obce Nižná Myšľa (okr. Košice-okolie), ktorých pred dvoma rokmi postihli ničivé záplavy a zosuvy pôdy, majú aj dnes obavu, keď začne pršať.

"Nielen ja, ale veľa občanov sa bojí. V poslednej dobe sú dažde také extrémne, príde silný lejak a vody je naraz veľké množstvo," opísal pre TASR starosta obce Ľudovít Grega. Pred dvoma rokmi zničili lejaky v Nižnej Myšli takmer 30 domov, 26 rodín prišlo o trvalé bydlisko. Nižnú Myšľu po veľkých záplavách zachraňovala vláda, ale aj verejné zbierky. Veľké dažde aj teraz spôsobujú, že ani existujúce rigoly nestačia odvádzať vodu, tá sa potom vylieva na komunikácie, do dvorov.

Obec je pod dohľadom geológov

Obec je dodnes pod neustálou kontrolou geológov. V tomto roku sa začala prvá etapa sanačných prác. Prvú časť realizovali pred miestnym kostolom, ktorý bol ohrozený zosuvom pôdy. Dodnes na ňom vidieť popraskané múry.

Na snímke 4. júna 2010 narušená miestna komunikácia v obci Nižná Myšľa.
Foto: TASR/František iván
"Je tu prístupový chodník, predtým tu boli veľké kamenné schody s množstvom betónu," priblížil starosta. Nové schody zatiaľ budovať nebudú, neodporúčajú to totiž ani geológovia. "Až po určitej dobe budeme vedieť, či je tu pohyb, alebo nie," vysvetlil Grega. Chodník tak vybudujú, až keď bude územie stabilné. Okolie chcú neskôr aj skrášliť, nasadiť stromy, ktoré by zadržiavali vlahu, aj pohyb zeme.

Zasanovaná je vrchná časť pri kostole, ulice Malá nemecká a Obchodná. Tam by podľa starostu už nemalo dôjsť k zosuvom. "Boli tu urobené betónové pilotážne piliere, 12-13 metrov do zeme," uviedol Grega. Územie odborníci zasanovali aj tak, že urobili odvodňovacie rebrá na odvedenie vody, horizontálne vrty. Tak by sa mala pôda stabilizovať. Náklady na prvú časť sanácie predstavovali 2,625 milióna eur. Z environmentálneho fondu získala obec 2,5 milióna eur. Starosta hovorí, že v budúcnosti musia zasanovať aj časť pod kostolom. "To územie je ešte ohrozené."

NIŽNÁ MYŠĽA:Prvá časť sanačných prác po záplavách v roku 2010 je zrealizovaná



Tu bude player