Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obyvatelia Šiah chcú protestom urýchliť výstavbu R3 a obchvatu mesta

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Program plánovaného verejného protestu spočíva v protestnej jazde autami naprieč mestom Šahy po ceste medzinárodného významu E77.

Šahy 11. júla (TASR) – Obyvatelia Šiah v okrese Levice chcú už štvrtým protestom v uliciach mesta upozorniť na nutnosť urýchlenia výstavby rýchlostnej cesty R3 a obchvatu mesta Šahy. Protest sa uskutoční v piatok 19. júla v čase od 16.00 do 17.00 h na trase Hontianska cesta – Hlavné námestie – Ulica SNP. Organizátorom protestu je občianska iniciatíva Zdravé a bezpečné Šahy. Obyvatelia Šiah chcú vyzvať vládu na konanie a konkrétnym krokom smerujúcim k výstavbe R3 skôr ako v roku 2024, čo je predpokladaný dátum spustenia výstavby.

Program plánovaného verejného protestu spočíva v protestnej jazde autami naprieč mestom Šahy po ceste medzinárodného významu E77. Hlavný ťah protestnej jazdy povedie od kruhového objazdu pri Lidli až po čerpaciu stanicu Slovnaft pred hraničným priechodom s Maďarskom. „Nejde o blokádu priechodov pre chodcov, ktorá sa už niekoľkokrát organizovala v Šahách, ale o apel na vodičov k zvýšenej opatrnosti a bezpečnej jazde,“ uviedol aktivista Tomáš Števčat.

Dlhodobý hlavný cieľ kampane občianskej iniciatívy je urýchliť výstavbu obchvatu a vyriešiť tak kolabujúcu dopravu v centre mesta. Čiastkovým cieľom štvrtej protestnej jazdy je vyzvať vodičov a účastníkov cestnej premávky, aby boli ohľaduplní. „Počas prázdninových mesiacov je zvýšená frekvencia chodcov a cyklistov, i detí, na cestách,“ uviedla Veronika Szabóová z občianskej iniciatívy Zdravé a bezpečné Šahy.

V decembri 2017 občianska iniciatíva žiadala ministra dopravy a výstavby SR o riešenie neúnosnej dopravnej situácie nielen v meste, ale i v regióne. Podľa ministra Árpáda Érseka je v záujme ministerstva zosúladiť riešenia s finančnými možnosťami, ministerstvo kladie dôraz na potreby jednotlivých regiónov, na rozširovanie kvalitnej, dostupnej a hlavne bezpečnej infraštruktúry. V auguste 2018 bol ukončený proces posudzovania vplyvov stavby na životné prostredie. Zatiaľ posledný krok zo strany vlády prišiel v januári 2019, kedy Národná diaľničná spoločnosť, a. s., v spolupráci s mestom Šahy predstavila koncept budúcej rýchlostnej cesty R3 Zvolen – Šahy, pričom predpokladaný začiatok prác stanovili na rok 2024 s predpokladaným ukončením v roku 2027.