Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Obyvatia Liptovského Mikuláša sa sťažujú na novú autoumyváreň

Autoumyváreň Foto: TASR

Obyvatelia sa sťažujú na hluk aj na škodlivé látky, ktoré sa dostávajú do prostredia.

Liptovský Mikuláš 24. marca (TASR) - Silný hluk vychádzajúci z novopostavenej autoumyvárne trápi obyvateľov jednej z najstarších bytoviek v Liptovskom Mikuláši, na Štefánikovej ulici. Petíciu proti výstavbe autoumyvárne na Jánošíkovom nábreží spísali obyvatelia už v roku 2013, aj napriek tomu stojí autoumyváreň na svojom mieste.

"Ten hluk je naozaj neúnosný. Myslíme si, že nás všetkých oklamali, pretože investor pred výstavbou sľuboval, že to bude najtichšia a najmodernejšia autoumyváreň na Slovensku. Investor sľúbil, že wapka tam vôbec nebude. Teraz umývajú iba wapkou a navyše, pred umyvárkou. Nás, ako obyvateľov to veľmi ruší, dožadujeme sa nápravy," povedala pre TASR domová dôverníčka Eva Mikulíková, ktorá zastupuje obyvateľov bytovky na Štefánikovej ulici.



Obyvatelia sa sťažujú aj na škodlivé látky, ktoré sa dostávajú do prostredia. "Najväčšiu špinu, ktorá stečie z áut spoločne s chemikáliami, ktoré pri umývaní používajú, vylievajú za budovu. Smrdí to, nehovoriac o tom, že si myslíme, že je to zdraviu škodlivé," doplnil obyvateľ bytovky Martin Sprušanský.

Podľa investora projektu Samuela Lehotského si celá situácia žiada čas na riešenie. V priebehu niekoľkých týždňov by mala pri autoumyvárni vzniknúť protihluková stena, ako aj zeleň. "Ja sa tomu nebránim, ale všetko chce čas. Prizval som k umyvárke znalca, ktorý nameral hlučnosť celého zariadenia. Rozprávali sme sa aj o tom, ako by sme celú hlučnosť eliminovali, aby boli všetci obyvatelia bytovky na Štefánikovej spokojní," ubezpečil. Do desiatich dní podá na stavebný úrad projekt na výstavbu protihlukovej steny, ktorá by mohla byť zhruba o necelé tri mesiace na svojom mieste.