Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Ochranári potvrdili výskyt invázneho druhu raka červeného v Lohóti

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štátni ochranári za účasti Dobrovoľnej civilnej ochrany vyzbierali počas eradikácie pomocou odchytových sieťok a manuálnym zberom takmer 3000 jedincov rakov červených.

Kolárovo 27. novembra (TASR) - Pracovníci Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky potvrdili výskyt nepôvodného invázneho druhu raka červeného v lokalite Lohót pri meste Kolárovo v okrese Komárno. Nachádzal sa na umelo vytvorenom kanáli vedľa cestnej komunikácie približne v dĺžke 400 metrov po vyústenie termálneho prameňa. Tento invázny druh raka je prenášačom račieho moru, voči ktorému nie sú naše pôvodné druhy rakov imúnne a spôsobuje ich masívny úhyn. Štátni ochranári preto v tejto lokalite spustili proces rýchlej eradikácie, informovala zoologička Správy Chránenej krajinnej oblasti Dunajské luhy Barbora Kaľavská.

Výskyt nepôvodného raka červeného v okrese Komárno nahlásilo Slovenské národné múzeum, ktoré monitorovalo okolité termálne vrty. "Ide o druhý potvrdený výskyt tohto druhu na území Slovenska. Po eradikácii v kompetenčnom území Správy Národného parku Veľká Fatra sme na základe poverenia Okresného úradu spustili rýchlu eradikáciu tohto invázneho raka aj pri Kolárove. Vodu z kanála sme odčerpali a raky sme na približne 150 metrov dlhom úseku manuálne vyzbierali," skonštatovala Kaľavská.

Štátni ochranári za účasti Dobrovoľnej civilnej ochrany vyzbierali počas eradikácie pomocou odchytových sieťok a manuálnym zberom takmer 3000 jedincov rakov červených. Najväčší pozorovaný jedinec dosiahol dĺžku tela desať centimetrov. Pretože nebolo možné odchytiť všetky raky, vo vodnom kanáli budú umiestnené odchytové koše a bude zabezpečený následný monitoring lokality spojený s odchytom zvyšných jedincov.

Počas eradikácie sa v lokalite našla aj slnečnica pestrá, invázny druh ryby, ktorý je na zozname inváznych druhov vzbudzujúcich obavy Európskej únie a tiež mnohé ďalšie druhy akváriových rýb, ako sú živorodka pestrá, mečúň mexický či plata škvrnitá. Nájdené chránené druhy obojživelníkov boli odchytené a bezpečne prenesené na vhodnú vzdialenejšiu lokalitu. "Vzhľadom na izolovanosť lokality je najpravdepodobnejšou príčinou výskytu úmyselné vypustenie akvaristami, medzi ktorými je táto lokalita dobre známa už viac ako desaťročie," uviedla Kaľavská.

Štátna ochrana prírody vyzýva verejnosť, aby do voľnej prírody nevypúšťala nepôvodné invázne druhy. Ich vypustením sú okrem porušenia zákona často vážne ohrozené naše pôvodné druhy a ekosystémy.