Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Cesta k Ochtinskej aragonitovej jaskyni je opäť v havarijnom stave

Na snímke návštevníci počas prehliadky v Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Foto: TASR/Ján Siman

Ochtinská aragonitová jaskyňa leží v Slovenskom rudohorí. Je svetovým prírodným unikátom a návštevníci tam môžu obdivovať bohatú a rôznorodú aragonitovú výzdobu.

Jelšava 20. septembra (TASR) - Prístup návštevníkov do Ochtinskej aragonitovej jaskyne opäť komplikuje zlý technický stav príjazdovej cesty. Ako pre TASR povedal generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Milan Boroš, komunikácia je v horskom prostredí a po vlaňajších opravách ju poškodili ťažké mechanizmy pri likvidácii tohtoročnej veternej kalamity. Primátor Jelšavy Milan Kolesár však upozorňuje aj na fakt, že cesta je v pozemkových mapách vedená len ako ostatná plocha a v skutočnosti dodnes nie je schválenou komunikáciou.

Ochtinská aragonitová jaskyňa leží v Slovenskom rudohorí. Je svetovým prírodným unikátom a návštevníci tam môžu obdivovať bohatú a rôznorodú aragonitovú výzdobu. Zaujímavá je aj svojím svojráznym vznikom a vývojom podzemných priestorov.

K jaskyni vedie odbočka zo štátnej cesty II/526, medzi Jelšavou a Rožňavou na vrchu Hrádok. Po približne dvoch kilometroch jazdy lesnou cestu je parkovisko. Od neho treba k jaskyni prejsť už len 300 metrov. "Ochtinská aragonitová jaskyňa je Národná prírodná pamiatka. ŠOP vlani do opravy prístupovej cesty investovala 13.500 eur. Takéto investície sú však problematické, pretože nie sme vlastníkom cesty. Tento rok bola kalamita opäť a my musíme znova hľadať peniaze na jej opravu," povedal Boroš.

Vlastníkmi príjazdovej cesty sú urbárske spoločnosti z Ochtinej a Štítnika. Tretia časť je majetkom mesta Jelšava. "Vlani sme z našich peňazí a z prostriedkov partnerov investovali do opráv cesty 2600 eur. Pomohli nám aj Slovenské magnezitové závody, pretože tam prevádzkujú svoj hotel. My však vidíme iný problém. V skutočnosti v zmysle stavebného zákona by sa to ani nemalo využívať ako cesta. V mapách je to totiž vyznačené len ako ostatná plocha. Je potrebné spustiť správne konanie na legalizáciu stavby. Vytvoriť projektovú dokumentáciu a cestu zosúladiť so zákonom tak, aby vyhovovala aj normám na jej využívanie. Vlastné peniaze na to mesto nemá. Vlani sme vyvinuli iniciatívu a snažili sme sa rokovať so zainteresovanými. Podľa mňa by teraz mala prevziať iniciatívu ŠOP a hľadať riešenie. Ak by prišla s návrhom a peniazmi, ako napríklad vlani na ochtinskej strane, som presvedčený že sa dohodneme," povedal Kolesár.

Fotogaléria: Cesta k Ochtinskej aragonitovej jaskyni je opäť v havarijnom stave