Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Očovský festival je pre domácich príležitosťou ukázať sa aj v krojoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Branislav Račko

Kroje, výšivky a všetko, čo s tým súvisí, má na festivale svoje miesto aj na výstavách v samotnom Remeselnom dome.

Očová 11. augusta (TASR) - Stovky návštevníkov a obyvateľov Očovej v okrese Zvolen smerovali v sobotu dopoludnia do tamojšieho Remeselného dvora, aby uvideli úvodný program detských kolektívov v rámci 15. ročníka festivalu Očovská folklórna hruda. Mnoho domácich vyvetralo zo skríň a komôr aj tradičný očovský kroj a ukazovali sa na verejnosti tak ako bežne ešte pred asi polstoročím ich starí rodičia.

"Tucet tradičných očovských krojov sme iba nedávno predstavili aj na výstave v ďalekom Taiwane. Mali veľký úspech a organizátori nás požiadali, aby ich mohli predstaviť ešte na ďalších troch výstavách," povedal TASR riaditeľ festivalu Pavel Holík.

Kroje, výšivky a všetko, čo s tým súvisí, má na festivale svoje miesto aj na výstavách v samotnom Remeselnom dome. "Napríklad Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici k nám prinieslo výstavu Búvajže mi búvaj o zvykoch našich predkov pri narodení dieťaťa," povedal TASR starosta Očovej Ján Senko. Návštevník sa tak dozvie, čo bolo po narodení dieťaťa nosenie "do kúta" a akú rolu zohrávala plachta v priestore, kde po pôrode odpočívala žena.

Na dvore majú zase návštevníci možnosť pozhovárať sa s Janou Kucbeľovou, autorkou populárnej knihy Odetí do krásy, a tiež s fotografkou Monikou Klučiarovou, ktorá fotí malé deti v krojoch.

Podľa starostu program festivalu pokračuje popoludní od 15.00 h na futbalovom štadióne, a to detským programom Na zelenej pažiti a programom miestnych folklórnych skupín Okolo Poľany. "Od 19.30 h sa začína program venovaný nášmu rodákovi, husľovému virtuózovi Jánovi Berkymu-Mrenicovi a záver bude patriť programu hosťujúcich folklórnych súborov Ekonóm a Gymnik z Bratislavy," doplnil.