Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Od mešca k bankomatu. Vývoj peňazí predstavuje Tribečské múzeum

Na snímke poklad mincí zo 17. storočia nájdený v Želiezovciach. Topoľčany, 14. septembra 2017. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na výstave majú svoje zastúpenie takmer všetky bankovky a mince, ktoré boli v obehu od vzniku Československej republiky až po súčasnosť.

Topoľčany 14. septembra (TASR) – Od mešca k bankomatu je názov výstavy, ktorá v týchto dňoch v Tribečskom múzeu v Topoľčanoch približuje historický vývoj peňazí. Expozícia prezentuje rôzne platidlá, ktoré sa na našom území používali od najstarších čias po súčasnosť.

Hneď v úvode výstavy môžu návštevníci vidieť kovové rudy, z ktorých sa získava surovina na výrobu mincí. Zároveň si môžu pozrieť aj najstaršie platidlá v podobe mušlí, obsidiánu, bronzových sekier či soli.

Ďalšia časť výstavy patrí prezentácii rôznych druhov platidiel v kovovej i papierovej forme. K najstarším minciam patria strieborné tetradrachmy a zlatý statér z keltského pokladu z Levíc, ktoré sa datujú do prvej polovice 2. storočia pred naším letopočtom.



Dokladom niekdajšieho mincovníctva sú aj rímske mince z obdobia cisárstva či stredoveké mince od najstarších Arpádovcov až po prvých Habsburgovcov. „Z papierových platidiel pozornosť návštevníkov určite upútajú prvé papierové bankovky, takzvané bankocetle, ktoré zaviedla Mária Terézia,“ informovali organizátori.

Na výstave majú svoje zastúpenie takmer všetky bankovky a mince, ktoré boli v obehu od vzniku Československej republiky až po súčasnosť. Preto nechýba ani euromena. Predmety z numizmatickej zbierky dopĺňajú aj rôzne zaujímavosti z historického, archeologického a geologického fondu múzea. Expozícia, na ktorú zapožičalo vystavené predmety Tekovské múzeum v Leviciach a súkromní zberatelia, potrvá v Tribečskom múzeu do 19. októbra.