Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odbojári chcú pôvodný názov Nového mosta cez Dunaj - Most SNP

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Most SNP od svojho otvorenia v roku 1972 patrí medzi najpozoruhodnejšie mostné stavby na svete. V roku 2001 ho vyhlásili za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby.

Bratislava 19. marca (TASR) – K snahám vrátiť bratislavskému Novému mostu pôvodný názov Most SNP sa pripájajú aj odbojári.

Na sobotnej (17.3.) oblastnej konferencii Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) uvítali takéto rozhodnutie miestneho zastupiteľstva bratislavského Starého Mesta a ocenili pozitívny prístup starostky Tatiany Rosovej (SDKÚ). Tá s touto myšlienkou verejne vystúpila na vlaňajších oslavách SNP v centre Bratislavy.

"Odbojári jednomyseľne podporujú návrh, aby sa nelogické pomenovanie Nového mosta, ktorý spája obe nábrežia Dunaja v Bratislave, vrátilo k pôvodnému názvu Most Slovenského národného povstania," uviedol dnes pre TASR podpredseda oblastného SZPB Martin Krno.

Most SNP



Most SNP od svojho otvorenia v roku 1972 patrí medzi najpozoruhodnejšie mostné stavby na svete. Má celkovú dĺžku 430,8 metra, je oceľový a zavesený na 84,6 m vysokom jednom pylóne. Jeho šírka je 21 m a hmotnosť 7537 ton, celková výška od základov po vrchol 95 m a priemer kopule 32 m. Je to jediný most v hlavnom meste bez piliera v Dunaji. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby.
Podľa neho účastníci konferencie vyjadrili presvedčenie, že bez ideologických predsudkov na túto záležitosť v najbližších dňoch posúdia aj poslanci mestského zastupiteľstva. Zároveň ocenili prístup prítomného bratislavského primátora Milana Ftáčnika, ktorý odobril túto iniciatívu. Primátor vyzval delegátov konferencie, aby sa zapojili do diskusie o chystanom presúvaní sôch historických osobností v centre hlavného mesta. Poďakoval členom SZPB, že organizovaním besied so študentmi a seminárov o protifašistickom hnutí aj o rozličných najnovších prejavoch neofašizmu, rasizmu a intolerancie pre učiteľov dejepisu a etickej výchovy prispievajú k potieraniu týchto negatívnych tendencií u časti slovenskej mládeže.

"Za predsedu Oblastnej organizácie SZPB v Bratislave delegáti opäť zvolili Ladislava Jaču," dodal Krno.