Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odborári vyzývajú košickú nemocnicu prijať naspäť štvoricu sestier

Na snímke predseda LOZ Peter Visolajský. Foto: TASR - Michal Svítok

Odborári v UNLP sa pritom odvolávajú na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, že zdravotné sestry sa napriek výpovediam môžu vrátiť na svoje pôvodné pracovné miesta.

Košice 18. februára (TASR) – Lekárske odborové združenie (LOZ) vyzýva riaditeľa košickej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Milana Maďara, aby prijal naspäť štyri zdravotné sestry, ktoré k 30. novembru podali výpovede a ktorým uplynula výpovedná lehota. Tieto sestry sú ochotné vrátiť sa do UNLP za finančne rovnakých podmienok, za akých odchádzali.

Odborári v UNLP sa pritom odvolávajú na vyjadrenia premiéra Roberta Fica, že zdravotné sestry sa napriek výpovediam môžu vrátiť na svoje pôvodné pracovné miesta. "V pondelok (8.2.) pri osobnom stretnutí predsedníčky Základnej organizácie Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (ZO OZSaPA) odmietol riaditeľ UNLP Košice prijať späť tieto štyri zdravotné sestry," informoval dnes TASR za LOZ Martin Paulo.

V UNLP podalo k 30. novembru 2015 hromadné výpovede 64 sestier. Počas decembra a januára ich stiahlo späť 60 z nich. Odborári uvádzajú, že k 1. februáru tak ostali v nemocnici vo výpovedi štyri zdravotné sestry z 1. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) a Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Dve z nich žiadali stiahnutie výpovede ešte ku koncu januára 2016, ktoré riaditeľ UNLP neakceptoval.

"Chceme sa opýtať touto cestou riaditeľa UNLP na dôvod jeho konania a vyzvať ho, aby dodržal verejný prísľub predsedu vlády SR. V súčasnosti chýbajú tieto anestéziologické zdravotné sestry v UNLP. Na 1. KAIM je v súčasnosti oproti stavu z októbra 2015 stav mínus päť zdravotných sestier. Na OAIM je v súčasnosti oproti stavu z októbra 2015 stav mínus štyri zdravotné sestry, čiže spolu mínus deväť zdravotných sestier," uviedol Paulo.

Vzhľadom na to, že pre prácu zdravotných sestier ide o najťažšie pracoviská UNLP, na oboch je podľa odborárov dlhodobo nedostatok zdravotných sestier. Pýtajú sa pritom, prečo riaditeľ nechce prijať štvoricu sestier. "Je to preto, že medzi sestrami, ktoré sa chcú vrátiť, je aj predsedníčka ZO OZSaPA pri UNLP v Košiciach, ktorá aktívne bránila práva sestier a aktívne vystupovala počas kolektívneho vyjednávania v UNLP počas mesiacov október a november 2015?" spýtalo sa vo vyhlásení LOZ UNLP Košice.