Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Odborníci objasnia, aký vplyv mal vznik Československa na Poprad

Ilustračná snímka. Foto: Cvernovka ateliér priestory obchod knihy umenie

Podtatranská knižnica v Poprade organizuje v priestoroch spoločenskej a výstavnej časti knižnice na sídlisku Západ začiatkom júna medzinárodnú konferenciu.

Poprad 18. mája (TASR) – Začiatkom júna bude Podtatranská knižnica v Poprade organizovať medzinárodnú konferenciu pod názvom Vznik Československa - vplyv na rozvoj Popradu a okolia. „Bude sa konať 5. júna v priestoroch spoločenskej a výstavnej časti knižnice na sídlisku Západ,“ informovala vedúca oddelenia služieb Podtatranskej knižnice Monika Naštická.

Hlavným cieľom organizátorov je pomôcť zorientovať sa v dianí a vývoji v spoločnosti predovšetkým v Poprade a jeho okolí. Preto sú hlavným adresátom podujatia učitelia základných a stredných škôl. Tvorcovia projektu Anna Balejová a Monika Naštická z Podtatranskej knižnice v spolupráci s publicistom Mikulášom Argalácsom začali s prípravou konferencie ešte začiatkom minulého leta. „Už na jeseň bol ustálený program a vybraní autori tak mali dostatok času spracovať jednotlivé témy tak, aby adresátom priniesli aj nové, resp. menej známe poznatky,“ uviedla.

Vedecká pracovníčka Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR Helena Nosková tak pod Tatry prinesie český pohľad na to, prečo vzniklo a prečo zaniklo Československo. Rovnakej téme, ale zo slovenského pohľadu, sa bude venovať diplomat Viliam Roth. Odborná pracovníčka popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove Božena Malovcová oboznámi účastníkov s faktom, že mesto Svit je vlastne produktom Československa. Jej kolegyňa Martina Šlampová sa bude venovať začiatkom Československa v archívnych dokumentoch v Poprade a v Levoči. „Jana Piteková, vedecká a pedagogická pracovníčka z Katedry manažmentu Inštitútu Štefana Nahálku v Poprade priblíži, či prinieslo Československo regiónu pod Tatrami úpadok, stagnáciu alebo rozvoj hospodársky a spoločenský,“ doplnila Naštická.

Ďalším z prednášajúcich bude historik a kurátor zbierok Pavol Minarčák, ktorý sa bude venovať vývoju zbierkového fondu numizmatiky v Karpatskom múzeu v Poprade v období existencie 1. Československej republiky s akcentom na vtedajšiu menu. Študent jedného z popradských gymnázií Róbert Bednár predstaví ohlas na vznik republiky na území okresu Poprad, publicista a občiansky aktivista Rastislav Mačura sa pozrie na prínos Československa pre rozvoj vzdelanosti a umenia v Poprade a vo Vysokých Tatrách. „Riaditeľka Podtatranského múzea v Poprade Magdaléna Bekessová priblíži vznik múzea v súvislosti so vznikom republiky. Publicista Mikuláš Argalács nás oboznámi s prínosom vzniku Československa pre rozvoj športu a prinesie i kalendárium dní, v ktorých sa rozhodovalo. Marcel Maniak sa pozrie na ideu Česko-Slovenska v boji za slobodu,“ doplnila Naštická.

Zdôraznila, že konferencia sa uskutoční s plánovaným programom vďaka podpore viacerých súkromných partnerov i mesta Poprad a Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí. Súčasťou podujatia, ktoré sa uskutočňuje pri príležitosti 100. výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov, bude aj vernisáž výstavy dobových dokumentov z obdobia vzniku Československa a prvých rokov jeho formovania.