Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

V Budinej evidujú kliešťovú encefalitídu, pacienti jedli ovčí syr

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Obec Budiná v okrese Lučenec je neďaleko lokality Ábelová, kde sa nachádza prírodné ohnisko kliešťovej encefalitídy.

Banská Bystrica / Budiná 29. júna (TASR) - Zvýšený výskyt suspektných (vyvolávajúcich podozrenie na určitú chorobu) kliešťových encefalitíd evidujú v súčasnosti odborníci, ochorenia nahlásil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Lučenci banskobystrickému RÚVZ.

"Z doposiaľ nahlásených deväť prípadov sa laboratórne v ôsmich prípadoch potvrdili predpoklady odborníkov na kliešťovú encefalitídu," konkretizovala TASR hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

Ide o sedem žien a dvoch mužov, štyria ľudia pritom pochádzajú z jednej rodiny. Zhodne udávali konzumáciu domáceho čerstvého ovčieho syra vyrobeného v spoločnosti Agrovest Budiná.

Syr kúpili formou podomového predaja. Ani jeden z pacientov nebol proti tomuto ochoreniu očkovaný.

Foto: TASR
"Potvrdilo sa, že faktorom prenosu je ovčie mlieko a výrobky z neho. Kliešť môže totiž chorobu preniesť nielen na človeka, ale aj na zvieratá a človek sa môže od infikovaných zvierat aj nakaziť, a to tzv. alimentárnou cestou - konzumáciou výrobkov z mlieka nakazených zvierat, ktoré sa nedostatočne tepelne opracovávajú. Nákaze sú vystavené hlavne kozy, ale aj ovce," uviedla vedúca odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Avdičová. Zvieratá pritom podľa nej nemajú zvláštne klinické príznaky, ale vírus sa vylučuje do mlieka.

Obec Budiná v okrese Lučenec je neďaleko lokality Ábelová, kde sa nachádza prírodné ohnisko kliešťovej encefalitídy. Avdičová dodala, že SR patrí medzi krajiny s najvyšším počtom ochorení po konzumácii takýchto výrobkov. Slovensko sa do histórie kliešťovej encefalitídy napríklad zapísalo v roku 1950 veľkou epidémiou, keď v Rožňave do kravského mlieka pridávali kozie. Kozy boli nakazené a na kliešťovú encefalitídu ochorelo skoro 500 ľudí. Tento prípad sa dokonca cituje aj vo svetovej literatúre.

Ochorenia podľa hovorkyne evidujú napriek tomu, že jarná aktivita kliešťov už prebehla, začína koncom marca a vrcholí v apríli a máji, pritom čas do druhého vrcholu ich párenia a množenia ešte nenadišiel (september).

Endemické oblasti (výskyt nakazených kliešťov) sú v SR lokalizované predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh. Toto veľké ohnisko sa tiahne od jeho prameňa až po miesto, kde sa vlieva do Dunaja. Kým v minulosti bola infikovanými kliešťami zamorená len ľavá strana Váhu, v 70-tych rokoch minulého storočia sa to rozšírilo aj na jeho pravú stranu. Okrem okolia Váhu možno za endemické územie považovať aj juhozápadnú časť Slovenska, Nitriansky kraj a hlavne jeho južnejšie okresy. Výskyt infikovaných kliešťov sa však zaznamenáva už aj v oblastiach, kde v minulosti nebola potvrdená endemičnosť.

Proti chorobám, ktoré prenášajú kliešte, je v SR k dispozícii len očkovacia látka proti kliešťovej encefalitíde. Najoptimálnejšie obdobie na zaočkovanie prvou z troch dávok očkovacej látky proti kliešťovej encefalitíde je koniec februára, druhú dávku odborníci odporúčajú podať koncom marca alebo začiatkom apríla, ešte pred jarnou aktivitou kliešťov. Tretiu dávku odporúčajú podať v septembri. Takéto očkovanie chráni človeka pred pomerne vážnym ochorením tri až päť rokov.