Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Odborníci sa budú v Tatrách zaoberať problémami v ochrane lesa

Ilustračná snímka Foto: TASR Štefan Puškáš

Konferencie sa zúčastní 230 prihlásených lesníkov, vlastníkov a obhospodarovateľov lesov, pracovníkov štátnej správy, výskumných pracovníkov, zástupcov a študentov stredných a vysokých škôl.

Vysoké Tatry 30. januára (TASR) – Desiatky odborníkov sa budú počas dvojdňovej konferencie, 1. a 2. februára, vo Vysokých Tatrách zaoberať aktuálnymi problémami v ochrane lesa. Veronika Lehotská z Národného lesníckeho centra informovala, že v Kongresovom centre Kúpeľov Nový Smokovec sa bude konať 27. ročník tohto medzinárodného podujatia.

Odborným garantom kongresu je Lesnícky výskumný ústav Zvolen, odbor ochrany lesa a manažmentu zveri - Lesnícka ochranárska služba Banská Štiavnica. „Konferencia je zameraná na viacero problémov, okrem iného sa budeme venovať ochrane lesa na Slovensku, v Poľsku a Českej republike, zdravotnému stavu lesov v chránených územiach neštátnych vlastníkov a stavu dubových porastov. Zároveň bude súčasťou konferencie aj problematika využívania dronov v ochrane lesa či elektronizácie služieb Lesníckej ochranárskej služby. Odprezentujú sa aj výsledky riešenia výskumných projektov Lesníckeho výskumného ústavu so zameraním na ochranu lesa,“ vymenovala Lehotská.

Konferencie sa zúčastní 230 prihlásených lesníkov, vlastníkov a obhospodarovateľov lesov, pracovníkov štátnej správy, výskumných pracovníkov, zástupcov a študentov stredných a vysokých škôl. Účasť potvrdil aj generálny tajomník služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jaroslav Regec.

„Zdravotný stav lesov je v súčasnosti ovplyvňovaný rozsiahlymi vetrovými kalamitami z rokov 2004 a 2014 a následne mimoriadnym premnožením lykožrúta smrekového na nespracovanej smrekovej drevnej hmote. Tiež vplyvom sucha, ktorý sa prejavuje najmä na Záhorí na pieskových plochách, kde najviac oslabenou drevinou je borovica lesná. K vážnym ochoreniam ďalej patrí hubové ochorenie jaseňa štíhleho, ktoré je podobne decimujúce ako tracheomykózy na brestoch či duboch,“ doplnila Lehotská s tým, že vlani sa lokálne vyskytli aj nové ohniská premnoženého lykožrúta bukového na buku. V súčasnosti podľa lesníkov ešte bučiny nie sú celoplošne ohrozené, ale je to signál, že ani ony nie sú bez významných škodlivých činiteľov, najmä v aktuálnych rýchlo sa meniacich klimatických podmienkach.

Na konferencii si účastníci pripomenú aj okrúhle a významné 120. výročie vzniku lesníckeho výskumu na území Slovenska i 100. výročie vzniku Československej republiky.