Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

Odborníci v B. Štiavnici zachránili unikátnu banskú mapu z roku 1641

ribližne rok trvala záchrana vzácnej historickej banskej mapy z roku 1641, ktorú dnes v Banskej Štiavnici predstavili verejnosti. Mapa hlavného banského závodu banskoštiavnickej oblasti Horná Bíberová štôlňa je najstarším dokumentom súboru banských máp a plánov Hlavného komorskogrófskeho úradu. Na snímke vedúca oddelenia ochrany archívnych dokumentov Slovenského národného archívu Alena Maková pred zreštaurovanej banskej mapy. Foto: TASR/Jozef Poliak

Reštaurátori vykonali niekoľko postupných krokov, vedúcich k záchrane dokumentu.

Banská Štiavnica 12. júna (TASR) - Približne rok trvala záchrana vzácnej historickej banskej mapy z roku 1641, ktorú dnes v Banskej Štiavnici predstavili verejnosti. Mapa hlavného banského závodu banskoštiavnickej oblasti Horná Bíberová štôlňa je najstarším dokumentom súboru banských máp a plánov Hlavného komorskogrófskeho úradu. Ten bol v roku 2007 zapísaný do Registra UNESCO Pamäť sveta.

Kolektív šiestich reštaurátorov viedla vedúca oddelenia ochrany archívnych dokumentov Slovenského národného archívu Alena Maková. "Mapa bola už reštaurovaná v roku 1959. Vykonali sa však na nej také zásahy, ktoré postupne iba zhoršili jej stav. Navyše bola uchovaná v nevhodnom prostredí, čo malo vplyv na jej celkový stav," povedala TASR. Všetko toto vyvolalo proces straty obrazu z povrchu.

Reštaurátori vykonali preto niekoľko postupných krokov, vedúcich k záchrane dokumentu. "Urobila sa napríklad elektrónová mikroskopia, UV-florescencia, analýza v infračervenej oblasti," uviedla k procesu Maková. Reštaurátori následne odstránili nevhodnú lakovú vrstvu, doplnili chýbajúce časti mapy dolievaním suspenzie papieroviny a keďže pozostávala z 28 častí, postupne ju lepili do jedného celku na plátno. Následne sa vyrobila aj jej hodnoverná kópia.

Podľa Aleny Kašiarovej, riaditeľky Štátneho ústredného banského archívu v Banskej Štiavnici, autor mapy je neznámy. Mapa zobrazuje banské diela závodu Hornej Bíberovej štôlne na Vindšachte (dnes Štiavnické Bane) v čase, keď ich od krachujúcej Brennerovej ťažiarskej spoločnosti prevzal do svojej správy panovník.

"Mapa bola v dobe svojho vzniku nesmierne dôležitá, pretože boli na nej zakreslené všetky hlavné banské diela v danom území, čerpacie zariadenia, ľudia pri práci, objekty na povrchu bane i doprava rudy," uviedla pre TASR.

Návštevníci dnešného podujatia mali jedinečnú možnosť porovnať fotodokumentáciu poškodenia mapy potom, čo ju prevzal Slovenský národný archív, so zreštaurovaným originálom – upravenou xerokópiou mapy a digitálne vylepšenou fotokópiou. K dispozícii boli aj zreštaurované dielne Slovenského banského múzea, ktoré vznikli s podporou finančných prostriedkov Nórskeho finančného mechanizmu.

Originál mapy, ktorý má rozmery 213 x 173 cm, bude už uložený v banskom archíve, kópia však bude prístupná na rôznych podujatiach. Najbližšie bude vystavená už o dva týždne pri príležitosti piateho stretnutia baníckych miest a obci Slovenska, ktoré sa koná práve v Banskej Štiavnici.