Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Odborníci z Lekárskej fakulty skúmajú problémové správanie detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Okrem detí a dospievajúcich sa projekt zameria aj na ich rodičov a odborníkov, ktorí im poskytujú starostlivosť.

Košice 17. novembra (TASR) – Na deti a tínedžerov s emocionálnymi problémami a problémami v správaní je zameraný rozbiehajúci sa projekt Care4Youth. Realizovať ho bude výskumný tím z Ústavu psychológie zdravia Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (LF UPJŠ).

Projekt bude opakovane v priebehu troch rokov sledovať deti a dospievajúcich počas poskytovanej starostlivosti odborníkmi, ako sú psychológovia, sociálni pracovníci a psychiatri. "Emocionálne problémy a problémy v správaní sú u detí a dospievajúcich veľmi časté a majú vplyv na to, aké úspešné budú v škole, vo svojej budúcej práci a vo vzťahu k ľuďom v ich okolí. Aj keď je poskytnutie kvalitnej starostlivosti dôležité pre zdravý vývin týchto detí, v tejto dobe vieme veľmi málo o tom, aká starostlivosť je im a ich rodičom poskytovaná a či im môže pomôcť," uviedla prednostka Ústavu psychológie zdravia LF UPJŠ a hlavná riešiteľka projektu Andrea Madarasová Gecková.

Okrem detí a dospievajúcich sa projekt zameria aj na ich rodičov a odborníkov, ktorí im poskytujú starostlivosť. V dotazníkoch sa dotkne tém, ako je zdravie, voľný čas, zdravý vývin, rizikové správanie, zdravotná gramotnosť, rodina, problémy rodičov dieťaťa, či charakteristika starostlivosti a poskytovateľov starostlivosti.

Cieľom projektu je zistiť, kedy a ako do tejto starostlivosti deti a dospievajúci s emocionálnymi problémami a problémami v správaní vstupujú, aká starostlivosť im je poskytovaná a ako im pomáha, čo a ako ovplyvňuje, že bude starostlivosť úspešná a v neposlednom rade, čo im a ich rodičom pomáha a naopak, čo škodí.

Projekt má názov Trajektória detí a dospievajúcich s emocionálnymi problémami a problémami v správaní v systéme preventívnej, sociálnej a zdravotníckej starostlivosti - longitudinálna štúdia. Informovala o tom PR manažérka LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.