Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Odchod najznámejšieho obyvateľa Bystrice I. Palúcha bolí celé mesto

Na snímke zosnulý herec Ivan Palúch. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Banská Bystrica sa chystá uctiť si hercovu pamiatku.

Banská Bystrica 4. júla (TASR) – Odchod slovenského herca Ivana Palúcha, ktorý skonal v piatok (3.7.) vo veku 75 rokov, bolí celú Banskú Bystricu. Týmito slovami krátko po oznámení jeho úmrtia reagoval banskobystrický primátor Ján Nosko na sociálnej sieti. Palúch žil v meste pod Urpínom dlhé roky a zvykol hovoriť, že za nič na svete by z neho neodišiel. Banskú Bystricu miloval.

"Len pred pár dňami som mal tú česť osobne blahoželať vzácnemu človeku a veľkému umelcovi. Ivan Palúch sa na nás už pozerá z hereckého neba. Jeho odchod bolí celú Banskú Bystricu. Pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke," napísal Nosko, ktorý je v súčasnosti na zahraničnej pracovnej ceste.

Herec oslávil 75 rokov 20. júna.

Ako dnes pre TASR potvrdila vedúca Kancelárie primátora Monika Pastuchová, mesto si rozhodne uctí pamiatku tohto veľkého herca. Bližšie informácie o tom, či a kde bude zriadená kondolenčná miestnosť, budú známe až neskôr.

V roku 2009 získal Ivan Palúch najvyššie mestské ocenenie, Cenu mesta za vynikajúce výkony a činnosť, ktorou sa významným spôsobom pričinil o kultúrny rozvoj mesta.

"Ivan Palúch patrí k najznámejším obyvateľom nášho mesta. Učil herectvo na Akadémii umení v Banskej Bystrici, potom na konzervatóriu Dezidera Kardoša v Topoľčanoch. Jeho herecké umenie sa prostredníctvom známych a úspešných filmov dostalo do sveta. Okrem vytvorenia mnohých významných divadelných a filmových rolí v svojej bohatej hereckej kariére bol pri nastolení spoločenských zmien počas 'nežnej' revolúcie," uviedol vtedy počas oceňovania exprimátor Ivan Saktor.

Ivana Palúcha hospitalizovali v martinskej nemocnici. Podľa jeho družky Idky Muškovej mal nález na pľúcach. Herec mal dlhé roky problémy aj so zrakom. Väčšina jeho života bola spojená s Banskou Bystricou. S družkou žili v malom byte v centre mesta zvanom Fortnička. Umelec o "svojej Idke" vždy hovoril ako o "fantastickom človeku, ktorého mu zoslal Pánboh".