Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Anestéziológiu nemocnice v Starej Ľubovni zrekonštruovali za 1,3 mil.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Vďaka rekonštrukcii sa vybudovali nové rozvody medicinálnych plynov, komplexnej stavebnej úpravy sa dočkali priestory, vymenili sa tiež všetky rozvody elektriny, vody a odpadu.

Stará Ľubovňa 27. marca (TASR) - V nemocnici v Starej Ľubovni v pondelok slávnostne sprístupnili zrekonštruované oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM). Práce trvali od júna minulého roku a vyžiadali si celkovo 1,3 milióna eur. Rekonštrukcia podľa riaditeľa nemocnice Petra Bizovského prispeje ku skvalitneniu poskytovanej zdravotnej starostlivosti, lepšej organizácii práce a vytvoreniu kvalitnejších pracovných podmienok pre zamestnancov.

Vďaka rekonštrukcii sa vybudovali nové rozvody medicinálnych plynov, komplexnej stavebnej úpravy sa dočkali priestory, vymenili sa tiež všetky rozvody elektriny, vody a odpadu. V rámci prác sa vybudoval aj baterkový systém pre neprerušený chod dôležitých prístrojov, ventilačný systém, vrátane klimatizácie, požiarny signalizačný systém a vznikla tiež izolačná izba. Tieto stavebné úpravy si vyžiadali milión eur. Ďalších takmer 300.000 eur stála obnova prístrojového vybavenia, vrátane kompletného monitorovacieho systému vitálnych funkcií pacienta, infúznych púmp, lôžok, vozíkov i nábytku. Riaditeľ upozornil, že všetky náklady nemocnica hradila zo svojho rozpočtu.

Zakladateľom nemocnice je spolu s mestom Stará Ľubovňa Prešovský samosprávny kraj (PSK). Pri príležitosti obnovy oddelenia predseda PSK Milan Majerský uviedol, že aj takýmito krokmi dáva nemocnica jasný signál kraju i celému Slovensku, že chce v poskytovaní zdravotnej starostlivosti patriť k najlepším. "Svedčia o tom rôzne rebríčky hodnotenia nemocníc. Veľmi ma teší, že táto nemocnica neustále napreduje a vynovuje svoje priestory, je výkladnou skriňou PSK," skonštatoval.

Bizovský dodal, že od apríla začnú zdravotnú starostlivosť poskytovať aj na ortopedickom oddelení. Zrekonštruovať chcú neskôr aj stravovaciu prevádzku a kuchyňu. "Tento rok sa pripravíme projektovo a chceme získať aj stavebné povolenie," dodal riaditeľ.