Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Odídené sestry o návrate s vedením nemocnice v Bojniciach nerokovali

Na archívnej snímke zdravotné sestry a zdravotný brat pred budovou Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra.

Bojnice 17. februára (TASR) - Šestica sestier z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, ktorým sa skončil pracovný pomer 31. januára, doposiaľ s vedením nemocnice o svojom návrate nerokovala. Pre TASR to dnes uviedol riaditeľ NsP v Bojniciach Ivan Gašparovič.

"Od novembra 2015 prijala bojnická nemocnica v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) miesto nich šesť nových sestier, zdravotnú starostlivosť tak poskytovala a poskytuje bez akýchkoľvek obmedzení," uviedla pred časom vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

K hromadným výpovediam sa sestry z bojnickej nemocnice pridali vlani koncom novembra, celkovo ich o ukončenie svojho pracovného pomeru požiadalo 92. Väčšina zdravotníčok svoje výpovede nakoniec stiahla. K 31. decembru 2015 tam pracovalo dovedna 328 sestier a 32 pôrodných asistentiek.

Sestry, ktoré sú dlhodobo nespokojné s riešením svojich požiadaviek, spustili akciu hromadných výpovedí vlani 25. novembra. Parlament vtedy schválil zákon, ktorý upravil ich mzdy. Platí od januára 2016, a to aj napriek tomu, že ho prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal. Zdravotníci sa sťažujú, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

Okrem sestier v Bojniciach podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v ďalších desiatich nemocniciach na Slovensku.